Celstraf voor 'producent' in drugslab Schuinesloot

Zwolle / Schuinesloot – Een 45-jarige man is tot drie jaar cel veroordeeld voor de productie van harddrugs in een illegaal laboratorium in Schuinesloot. De man die de schuur verhuurde is voor dit feit vrijgesproken.

De schuureigenaar kreeg wel een week cel voor verboden wapenbezit. Het enorme lab werd in de zomer van 2018 ontdekt. Bij de inval vorig jaar zomer werd in de schuur achter een manege ruim 20.000 liter aan chemicaliën aangetroffen. Twee personen namen de benen, waaronder een 45-jarige Tilburger. De man is eerder in België veroordeeld voor drugsfeiten. Hij zei dat hij er slechts kwam schoonmaken en het was de eerste keer dat hij de schuur van binnen zag. Hij werd nog in laboratoriumpak aangehouden bij een tankstation in Slagharen. Het lab draaide vlak voor de inval nog op volle toeren. Ook werd de Tilburger herkend door de schuureigenaar. Diens telefoon straalde bovendien al in april een mast aan in de omgeving van de schuur. Dat maakt dat zijn verklaring, dat hij er voor het eerst was en alleen om schoon te maken, niet geloofwaardig, aldus de rechters. Tegen de Tilburger was ook drie jaar cel geëist.

Eis: anderhalf jaar cel

De 50-jarige eigenaar van de schuur hoorde twee weken geleden anderhalf jaar cel tegen zich eisen. Hij was al een gewaarschuwd man want eerder zat er een wietplantage in de schuur. Ook toen is hij vrijgesproken. had zijn schuur nu naar eigen zeggen verhuurd aan 'Brabantse meubelmakers'. Zo heeft hij gezien dat medewerkers er metaalbeslag in tonen aan het logen waren. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat hij de schuur verhuurde met het doel er harddrugs te produceren. Ook is niet bewezen dat hij enige betrokkenheid had bij de productie van amfetamine of xtc-pillen. Daarom is hij vrijgesproken voor dat feit. Wel kreeg hij een week cel opgelegd voor bezit van een wapen dat bij de huiszoeking werd gevonden.

Bij dit lab is ook een derde verdachte betrokken. Zijn strafzaak loopt nog. 

 

Gerelateerd nieuws