Het Portret: 'Ik wil best een dag een vogel zijn'

Hoogeveen - Bijzondere hobby’s, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand met een leuke hobby of bezigheid aan het woord.

Naam: Wick Westert

Leeftijd: 16

Woonplaats: Hoogeveen

Hobby: vogels

Wat heb je met vogels?

Ik vind het mooi om naar vogels te kijken. De manier waarop ze vliegen en landen. Hoe ze in groepen vliegen of juist alleen. De communicatie tussen vogels. Eigenlijk alles. Als ik naar vogels kijk, voel ik me rustig worden. Ik vind het ook leuk om buiten te zijn en dan op zoek te gaan naar nestjes. Waar andere mensen zomaar langslopen zonder iets te zien, zie ik de mooiste nesten van eenden of kleine vogelsoorten

Hoe lang heb je wat met vogels?

Ik ben van kleins af aan al dol op dieren. Ik ging het liefst elke dag naar de kinderboerderij toen ik klein was. Ik was en ben nog steeds dol op jonge dieren: lammetjes, geitjes, kittens, pups. Maar ik vond het toen al geweldig als ik een kip op schoot mocht of de kuikens mocht aaien. Dit wisten ze ook bij de kinderboerderij, waar ik destijds vaak kwam. Zodra ik binnenkwam, pakte een medewerker een grote kip voor mij, die ik dan mocht knuffelen.

Wat vind je het leukst aan vogels?

De verschillende kleuren. De manier waarop ze vliegen. Het broedseizoen. Hoe ze een nest maken. Hoe ze hun jongen groot brengen. Dat vind ik heel interessant om te zien.

Heb je ook wat met andere dieren?

Ja, dat heb ik zeker. Maar vogels zijn toch wel favoriet.

Hoeveel vogels heb je en welke?

Op dit moment heb ik een duif, een agapornis en zeven grasparkieten. De duif heb ik zelf uitgebroed en groot gebracht met een spuit. De duif houd ik buiten in een mooie til. De andere vogels heb ik op mijn kamer in een binnenvolière. Ik heb een koppel wat momenteel aan het broeden is op vier eitjes. Dus binnenkort verwacht ik jonge parkieten.

Wanneer ben je begonnen met vogels?

Ik ben begonnen toen ik negen jaar was met het uitbroeden van kippeneieren in een broedmachine. Daarna ook eenden en zelfs een kalkoenei. Mijn tante woont op een grote boerderij en hier zijn deze dieren naar toe gegaan. Ze hebben daar een heel goed leven en ik kan ze nog vaak zien.

Zou je later iets willen doen met vogels?

Ik denk dat ik later graag meer duiven wil houden. Vogels kweken lijkt me ook heel interessant

Zou jij een vogel willen zijn? En zo ja, welke?

Haha, ja hoor ik wil best wel voor een dag een vogel zijn, maar niet voor altijd. Er zijn zoveel verschillende vogels, hmm welke zou ik dan willen zijn? In ieder geval eentje die kan vliegen, dan zie ik ook nog wat van de wereld.