PvdA Drenthe wil voorrang sportclubs op elektriciteitsnet

​Assen - De PvdA Drenthe wil dat sportclubs voorrang moeten krijgen bij toegang tot het elektriciteitsnet bij plaatsing van zonnepanelen.

De Tweede Kamer-fractie van de PvdA had die vraag al neergelegd bij minister Wiebes (EZK), maar de minister voelt daar niets voor. En dat vindt de PvdA Drenthe onaanvaardbaar, aldus PvdA-Statenlid Peter Zwiers. De Drentse Statenfractie is daarom een petitie gestart.

Vol

Zwiers: ‘Op steeds meer plekken raakt het elektriciteitsnet vol. Met name in plattelandsgebieden is er geen of nauwelijks capaciteit beschikbaar. Hierdoor kunnen onder andere sportverenigingen en dorpshuizen geen zonnepanelen op hun accommodatie leggen en daardoor niet verduurzamen en werken aan lagere energielasten. Op dit moment worden aanvragen voor grootverbruikers om te worden aangesloten op het elektriciteitsnet op volgorde van binnenkomst behandeld. Wij willen dat maatschappelijk rendement voorrang krijgt, zodat zij de garantie krijgen om altijd aangesloten te kunnen worden.’  

Dat de sociaaldemocraten nul op het rekest hebben gekregen bij Wiebes gaat er bij Zwiers niet in. ‘Wij vinden dat dit geregeld moet worden. Maatschappelijk rendement moet voorrang krijgen boven commercieel rendement. We zijn daarom een petitie gestart die binnenkort in Den Haag aan de minister zal worden aangeboden.’

Volop getekend

De petitie wordt volgens de PvdA al volop ondertekend, afgelopen zondag waren binnen enkele uren al honderden handtekeningen binnen.