Kinderen leren dammen

Hoogeveen - Basisschool De Morgenster, gelegen in de wijk Krakeel, implementeerde een uniek project in het lesprogramma. Twee klassen van groep 5 kregen vanaf september 20 weken damles voor hun eerste damdiploma ‘De Eerste Zet’.

Een primeur, want het is in Nederland nog nooit vertoond dat dammen in het lespakket wordt ingevoerd. De schoolleiding van De Morgenster zag de meerwaarde van dammen voor kinderen in.

Behoefte om te excelleren

‘Naast de gebruikelijke vakken als rekenen en taal, is er ook veel behoefte om te excelleren op andere cognitieve, sociale en mentale gebieden zoals het versterken van het concentratievermogen, omgaan met winst en verlies, samenwerken en strategisch denken. Dammen is daar een leuk en leerzaam middel voor. De kinderen leren veel van het dammen en ervaren ook veel plezier. Dit project zullen ze onthouden en met blije gezichten op terugkijken. Alle kinderen kregen elke donderdag een uurtje les van dammeester Zainal Palmans van de Hoogeveense Damclub. Palmans is een ervaren trainer en heeft meerdere jeugdtalenten naar een hoger niveau (NK, EK, WK) gebracht. Het geven van damles aan een hele groep vond hij een leuke uitdaging.

‘Het is mooi om te zien dat er veel enthousiasme was bij de kinderen als ze damles kregen. Ze waren al blij als ze mij zagen aankomen’, blikt Palmans terug. ‘Veel kinderen wisten niet veel over het damspel. In die twintig weken hebben ze de basis van het dammen geleerd. Alle kinderen kunnen nu een goede dampartij spelen en zijn echt beter gaan nadenken en rustiger geworden. En daar ben ik supertrots op!’ Tijdens de lessen werd er getraind via het digibord. Online zijn er veel mogelijkheden om dammen te leren. Elke week werd een thema over het damspel geoefend. Denk bijvoorbeeld aan het slaan met een schijf of een dam. Maar ook bijvoorbeeld een sterke ruil nemen. Alle ingrediënten die de kinderen nodig hadden om een dampartij te spelen. Iedereen had ook een eigen werkboek om zelfstandig de opdrachten te maken. Aan het eind van de les werd er nog eens flink tegen elkaar gedamd in een competitie. Vorige week donderdag was de dag van het examen. Alle 50 kinderen zaten geconcentreerd en gespannen hun eerste damexamen te maken.

Ze hadden minimaal 15 punten nodig van de maximaal 28 punten. In spanning zaten ze daarna te wachten of ze wel of niet het diploma kregen, maar konden opgelucht ademhalen toen de dammeester vertelde dat iedereen geslaagd was. ‘Ik ben erg tevreden over de prestaties van de kinderen. Ook de kinderen die het dammen niet zo goed kunnen of minder leuk vinden deden erg goed hun best. Dat is fantastisch om te zien. Twee kinderen deden het zo goed dat ze bijna de maximale score hadden gehaald.’, Van de 50 kinderen zijn er altijd kinderen die zich excelleren. ‘Er zit veel talent bij De Morgenster. Een aantal kinderen zouden zich goed kunnen ontwikkelen door meer te gaan dammen op de club of op school. Talent bij kinderen moet je vooral gaan stimuleren, daar hebben kinderen nu en later ook veel baat bij.’