Een geboortecentrum als 'vervanging' van verloskunde in Hoogeveen

Hoogeveen - Het kernteam Zorg voor de regio denkt over de komst van een geboortecentrum in Hoogeveen. Dit vertelde huisarts Ron Wissink uit Zuidwolde maandagavond tijdens de bespreking van het ziekenhuisrapport met de Hoogeveense gemeenteraad.

Wissink is een van de leden van het kernteam. Vooralsnog is het een idee dat verder uitgewerkt moet worden met de vrijgevestigde verpleegkundigen in Hoogeveen, maar zeker geen luchtkasteel, zo werd beloofd.

Huiselijke plek

In het rapport voor de toekomst van de ziekenhuiszorg wordt een geboortecentrum genoemd, maar niet verder uitgelegd. Dat deed Wissink maandagavond wel. Volgens de huisarts zou een huiselijke plek waar zwangere vrouwen op een ‘leuke’ manier kunnen bevallen met een ‘thuisgevoel’ een oplossing zijn voor het behoud van verloskunde in Hoogeveen.

Ambulance paraat

Met een ambulance in de buurt kan in geval van complicaties alsnog snel naar het ziekenhuis gereden worden. Nu durven veel vrouwen thuisbevallingen niet aan, omdat -wanneer er toch besloten wordt tot bijvoorbeeld een keizersnede- vervoer lastig kan zijn. De haalbaarheid van een eerstelijjns geboortecentrum moet nog onderzocht worden.

Leonore de Bakker van Zilveren Kruis Achmea gaf aan dat wanneer er behoefte is aan een dergelijk centrum de zorgverzekeraar haar steentje wil bijdragen aan de financiering.