Wethouder Erwin Slomp diep teleurgesteld over ‘afwaarderen’ Bethesda

Hoogeveen - Wethouder Erwin Slomp (zorg) is diep teleurgesteld over het plan van het kernteam Zorg voor regio. Maandagmiddag werd eindelijk duidelijk wat de toekomstvisie is voor de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Drenthe.

Volgens de makers van het plan, het kernteam Zorg voor regio, de beste oplossing, maar voor Hoogeveen een zwaar gelag. Ik was er bij mijn aantreden als wethouder al bang voor’, zei de wethouder maandagavond.

Bethesda moet namelijk nogal wat inleveren: de SEH, alle ‘ingewikkelde’ zorg en een deel van het beddenhuis. In het weekend gaat het licht uit in het ziekenhuis, want worden er doordeweeks weliswaar nog wel mensen opgevangen op de verpleegafdelingen, patiënten die in het weekend alsnog moeten blijven, zullen alsnog verkast worden naar Emmen. Bethesda wordt een zogeheten ziekenhuis voor planbare zorg die vooral niet levensbedreigend is.

Zorgbedrijf

‘Na het verliezen van verloskunde en de kinderafdeling gaat er weer zorg verloren in Hoogeveen’, verzucht wethouder Erwin Slomp. ‘Dat doet pijn vooral voor de inwoners van Hoogeveen.’ Tegelijkertijd beseft hij dat het sinds de marktwerking is ingevoerd om een zorgbedrijf gaat. ‘In die zin ben ik blij dat er wel een ziekenhuis in Hoogeveen blijft. Voorzitter Rolf de Folter van de Raad van Bestuur is de bedrijfsvoerder van een bedrijf dat gaat over het welzijn van mensen. Zo’n bedrijf kan de bedrijfsvoering ook verplaatsen naar een andere gemeente.’

Rust

Ook al is wethouder Slomp niet gelukkig met het plan dat nu op tafel ligt, wel hoopt hij dat het nu voor rust gaat zorgen. ‘Eindelijk wordt duidelijk wat er gaat gebeuren met ziekenhuis Bethesda.’ Daar zijn de inwoners en het personeel aan toe. Dat bevestigde ook Rolf de Folter van de Raad van Bestuur. Hij was maandagavond aanwezig in het Hoogeveense gemeentehuis waar het kernteam uitleg gaf over de plannen. ‘Dit is de koers voor de toekomst, voor de komende tien jaar is dit de best lijn. Dit moet voor rust gaan zorgen op alle fronten. De plannen hebben wel consequenties voor het personeel. Dit kan betekenen dat zij op een andere Treant-locatie komen te werken. Maar zij gaven vandaag ook aan dat het fijn is dat er nu duidelijkheid is.’