Frits Kappers: 'Plannen zijn een ramp voor ziekenhuis Bethesda en Hoogeveners'

Hoogeveen - Frits Kappers, voormalig actievoerder voor behoud van een volwaardig Bethesda, is woedend over het rapport over de plannen voor de toekomstige ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen dat vanmiddag is gepresenteerd.

De Hoogevener stelt dat de plannen een ramp zijn voor mensen in Hoogeveen en Stadskanaal. ‘Voor spoedeisende hulp in geval van levensbedreigende situaties kunt u binnenkort niet meer terecht in Bethesda en het Refaja ziekenhuis. Dat is de kern van het verhaal. De indruk wordt gewekt dat de SEH wel open blijft voor spoedhulp zonder levensbedreiging, maar dat gebeurt dan gewoon op de huisartsenpost’, maakt hij op na het lezen van het rapport.

Basiszorg

‘Men durft in het rapport met droge ogen te beweren dat basiszorg in alle drie de locaties wordt gehandhaafd. Dat zal in de ogen van Treant misschien het geval zijn, maar in de ogen van de Hoogeveense bevolking is een ziekenhuis zonder SEH, verloskunde en kinderafdeling geen ziekenhuis dat basiszorg levert.’

Het rapport van adviesbureau Gupta vindt hij ‘duur maar desondanks waardeloos’. Het heeft er alle schijn van dat Achmea opdracht heeft gegeven om een rapport te schrijven dat uiteindelijk moet concluderen dat alleen Emmen en Assen (samen met Scheemda) volwaardige ziekenhuizen kunnen blijven. Hoogeveen en Stadskanaal mogen wonden likken en voor buitenpost spelen.

Finaciële ramp voor Treant

Kappers stelt dat het nieuwe plan een financiële ramp gaat worden voor de Treant Zorggroep. ‘Op lange termijn gaat Treant niet overleven. Men rekent bij Treant op een adherentieverlies (verlies aan omzet) van ongeveer 25 procent. Dat lijkt rijkelijk optimistisch. Ik vermoed dat de cijfers eerder in de richting zullen gaan van wat er onlangs over verloskunde naar buiten kwam. Daar is het verlies in Hoogeveen bijna 90 procent. Ik verwacht dat het omzetverlies bij Treant rond de 40 procent zal komen te liggen, of misschien nog wel hoger.

Kortingen

De zorgverzekeraars zullen zeker budgetkortingen aan Treant gaan opleggen. Er zal minder worden behandeld bij Treant en bij andere ziekenhuizen zal meer worden behandeld. Dat moet uit de lengte of de breedte, maar zal bij Treant in rekening gebracht worden. Mijn vertrouwen in de organisatie is inmiddels helemaal nul.’