Medailleregen voor HAC ‘63-atleten bij NK Schoorl

Schoorl - Veel HAC ‘63-atleten zijn zondag afgereisd naar Schoorl (NK). Enkele atleten gingen vrijdag al naar Schoorl om het parcours te verkennen.

Iris Velting kwam uit op de 10 kilometer in de categorie meisjes A. Ze liep deze afstand voor de eerste keer. De eerste 5 kilometer ging te langzaam. Ze versnelde de tweede helft van de race. De tweede 5 kilometer ging met een minuut sneller. Uiteindelijk kwam ze net tekort voor de eerste plaats. Ze werd knap tweede in een tijd van 38.34. Ondanks de zilveren medaille was ze teleurgesteld omdat er meer inzat.

Een seconde verschil

Nick Kerkhof liep deze afstand ook voor de eerste keer en kwam een seconde later binnen dan Iris. Hij werd daarmee 19e.

Jan Bouwknegt kwam als 11e over de eindstreep in een geweldige tijd van 33 minuten

Bij de wedstrijd dames was het een spannende strijd in een sterk deelenemersveld. Susan Krumins liep direct weg bij de start en werd Nederlands kampioen. Kim Dillen sloeg al een gaatje na de eerste kilometer en werd uiteindelijk tweede. HAC-atleet Jacelyn Gruppen liep daarachter met zes andere dames. Er vielen steeds meer dames af en Jacelyn bleef met Jasmijn Lau over en ze streden samen om het brons. In het slot van de race moest Jacelyn in een scherpe bocht een klein gaatje laten en daar maakte Jasmijn het verschil. Jacelyn Gruppen werd knap 4e in een tijd van 34.06 minuten. Ze liep een sterke race, maar helaas net niet beloond met een medaille.

Goede voorbereiding

HAC-atlete Ine Strijker mocht uitkomen bij de dames 40+. Ze was zeer goed voorbereid en stond fit en sterk aan de start. Dit was haar 10 kilometer-piekmoment. Bij de eerste lange klim moest ze al wat tijd inleveren, maar ze pakte hierna de race weer goed op. Helaas vielen de klimmetjes wat zwaar en ze liep niet helemaal zoals gehoopt. Vanaf 7 kilometer kon ze in een groepje blijven lopen. Uiteindelijk kwam Ine als derde over de finishlijn in een knappe tijd 40.30. Ze was ontzettend blij met deze bronzen medaille op het NK.

Jannes Dolfing werd bij de heren 50+ knap 11e met een tijd net binnen de 38 minuten. Hij was daarmee zeer tevreden. Dit was de eerste keer dat hij in deze categorie uitkwam.

Alwin Heijting kwam uit op de 30 kilometer in Schoorl. Deze afstand was geen officieel NK. Op deze afstand deden wel buitenlanders mee. Direct vanaf de start kwam Heijting in een groepje met twee Belgen en een Hagenees. Inmiddels regende het flink. De beginfase verliep sneller dan gepland. Er werd veel samengewerkt in dit groepje. Het werd een harde strijd met de Belgen. Na 20 kilometer gingen de Belgen gas geven en kwam Heijting in een eenzame strijd terecht. Hij kon het tempo redelijk strak blijven volhouden. De laatste 3 kilometers moest de HAC ‘63-atleet meer slingeren tussen de halve marathon lopers, maar dat gaf ook wel vleugels. Zo kwam hij, achter de Belgen, als derde over de finish in een eindtijd van 1.42.12. Hij was hiermee zeer tevreden.

Op deze lange stand liep nog een HAC ‘63-atleet, Arjan Gruppen. Hij werd 24e (van de 151).

Knap eerste

Naast Schoorl werd er ook nog op andere plaatsen gelopen. Zondag werd Erwin Akkerman knap eerste bij de 25 kilometer Sukerbietentrail in Lemele. Hij liep in een stevig tempo. Na 3 kilometer had hij al een gat van 4 minuten geslagen. Dit werd alleen maar groter. Het was een mooie loop maar de ondergrond was behoorlijk nat en modderig. Onderweg regende het flink en er was ontzettend veel wind. Akkerman kwam in een tijd van 1.35.54 als eerste over de eindstreep.

In verband met de voorbereiding op de 50 kilometer Sallandtrail heeft Milou Lendfers rustig aan gedaan en kwam binnen in een tijd van 2.11.0.