HZVV via degelijke zege langs Balk

Hoogeveen - HZVV bleef door een verdiende 3-1 overwinning op middenmoter Balk dit jaar zonder puntverlies. De derde thuiswedstrijd op rij kende voor de koploper twee gezichten.

De thuisclub speelde een goede eerste helft en ging met een 2-0 voorsprong de rust in. Na de thee liet het spel van de thuisploeg een enorm verval zien, waardoor het bij 2-1 zelfs onnodig spannend werd. Een strafschop zorgde uiteindelijk voor de 3-1 eindstand, waardoor de ploeg deed wat het moest doen en ruim aan kop blijft.

150ste wedstrijd

HZVV miste Kelly Joao wegens een blessure, verder trad de thuisclub aan in de gebruikelijke opstelling van de laatste weken. Voor de wedstrijd werd Reza Hosseini gehuldigd vanwege zijn 150ste wedstrijd in HZVV 1, maar tegen Balk begon hij op de bank. De omstandigheden waren niet optimaal, want de harde wind speelde de spelers zo nu en dan enigszins parten. Vanaf het beginsignaal pakte HZVV het initiatief, Balk trok zich direct terug rond het eigen strafschopgebied. De eerste kans was voor HZVV, maar het schot van Yoran Popovic miste de juiste richting. Vier minuten later was de thuisclub al dichtbij de voorsprong na een fraaie combinatie. De hard werkende Yoran Popovic stelde Lorenzo Valente in staat af te drukken, maar de voet van Balk-doelman Hessel Altenburg bracht redding. HZVV zette Balk vast rond het strafschopgebied, zodat het een wedstrijd op een helft werd. Echte kansen kreeg HZVV in deze fase echter niet. Het was Balk dat na ruim een kwartier op voorsprong had kunnen komen. Hette Pieter Wink verscheen ineens vrij voor HZVV-doelman Hidde Streutker, maar het lobje belandde over het doel van HZVV, dat zeer goed wegkwam.

Moeite met hechte defensie

HZVV had moeite door de hechte defensie van de gasten heen te komen, maar halverwege de eerste helft kon Ivar Klijnsma de doorgebroken Yoran Popovic alleen maar door middel van een overtreding stoppen. Arbiter Wenneker legde de bal op de stip. Fabian Stevens stuurde Altenburg de verkeerde kant op, HZVV had haar sterk verlangde voorsprong. De ban was gebroken en kort daarna was het bijna al 2-0, maar Sander Dzemidzic kon de voorzet van Yoran Popovic net niet verzilveren. Na een half uur vergrootte HZVV de voorsprong. Na een corner van Romano Djababoe kopte verdediger Alex Zomer de bal langs Altenburg. HZVV was daarna heer en meester. Yoran Popovic had de 3-0 op zijn schoen, maar doelman Altenburg beperkte de schade door een knappe redding. HZVV leidde bij rust met 2-0, trainer Gert van Duinen was tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. ‘Ja, ik vind dat we het eerste half uur goed gespeeld hebben. De 2-0 voorsprong was dan ook verdiend. Ik vond het een terechte strafschop. In de laatste tien minuten van de eerste helft zag je al dat we niet meer voetbalden, zoals we graag zouden willen. We tikten achterin de bal rustig rond, terwijl ik graag had gezien dat we gewoon door waren gegaan.’

Overtuiging ontbrak

Na rust zakte het spelpeil van de thuisclub, waardoor Balk eenvoudig overeind bleef en mogelijkheden kreeg op treffers. HZVV bleef de aanvallende ploeg, maar de overtuiging ontbrak. HZVV werd slordig in de passing, waardoor Balk er zo nu en dan dreigend uit kon komen. Na tien minuten kreeg HZVV haar eerste kans van het tweede bedrijf via Lorenzo Valente. Romano Djababoe zette voor en Valente mikte maar net naast. Verdedigend had Balk de zaken goed voor elkaar, vooral rechtsback Schelte Reitsma had de aanvallers van HZVV goed in bedwang. HZVV combineerde op de helft van de gasten, maar kwamen nauwelijks verder dan het strafschopgebied. Balk hoopte op een uitval en daar waren wel mogelijkheden voor, maar de gasten maakten daar te weinig gebruik van. Nadat Sander Dzemidzic en Yoran Popovic kansen misten op 3-0, bracht Balk de spanning terug door een treffer van invaller Marnix Zeldenrust. Daar schrok HZVV van, maar het had geluk dat even later de bal voor de tweede keer op de stip lag voor het doel van de Friezen. Ivar Klijnsma, die het de hele wedstrijd al moeilijk had met Popovic, tikte de spits even aan, waarna Popovic ten val kwam. Wenneker kende voor de tweede keer een strafschop aan HZVV toe. Vaste strafschopnemer Fabian Stevens was al gewisseld, waardoor Romano Djababoe het buitenkansje verzilverde. De wedstrijd leek beslist, maar even later had Wybren Altenburg de kans de spanning opnieuw terug te brengen, maar Hidde Streutker zorgde ervoor dat de spanning er niet kwam middels een knappe redding.

Niet blij met tweede helft

Gert van Duinen was niet blij met de tweede helft. ‘We misten de drang om meer doelpunten te maken. Ze dachten dat de wedstrijd al beslist was en dat het genoeg was om te winnen, maar we hadden er veel meer uit kunnen halen. Ik baal van de 2-1, maar misschien hebben we dat wel nodig. Laat ze maar eens het deksel op de neus krijgen, dat is misschien wel eens goed. Wij moeten het publiek vermaken en dat hebben we na rust niet gedaan. Zij komen wel naar ons kijken in de kou en ze willen meer zien dan dat we in de tweede helft hebben laten zien. Ik ben wel blij met de drie punten, we zijn op de goede weg. We kunnen de laatste weken vaker en beter onze spelwijze uitvoeren.’

HZVV-Balk 3-1 (2-0). 24. Fabian Stevens 1-0 (strafschop), 30. Alex Zomer 2-0, 77. Marnix Zeldenrust 2-1, 81. Romano Djababoe 3-1 (strafschop). Geel: B. Altena (Balk). Toeschouwers: 150. HZVV: Streutker; Wijma, Zomer, Hup, Manusiwa; Valente, Stevens (67. Millar), ten Brinke, Dzemidzic (85. Akkerman); Djababoe (85. Hosseini), Popovic.