Grote brand bij Noblesse Proteins in Wijster

Assen – Bij het bedrijf Noblesse Proteins aan de Ambachtsweg in Wijster is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk. Toen de diverse brandweerkorpsen even na half een arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak van het pand. De brandweer van Beilen, Meppel, Dwingeloo, Hoogeveen, Ruinen, Westerbork en Assen waren opgeroepen om het vuur te blussen.

Veel rook

De brand, zo meldde de Veiligheidsregio Drenthe, ging gepaard met veel rookontwikkeling. Mensen in de omgeving werd gevraagd uit de rook te blijven. Wie in huis last heeft van de rook, wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Tegen 05.15 uur was de brand onder controle. Het pand is grotendeels verwoest. 

Noblesse produceert veermeel, bloedmeel en vleesmeel met hoge gehaltes aan hoogwaardige eiwitten. Ook maakt het bedrijf pluimveevetten. De eiwitten en vetten worden door producenten gebruikt als ingrediënten in bijvoorbeeld diervoer en meststoffen. Als grondstof worden slachtbijproducten gebruikt.

Ramp

Algemeen directeur Gradus Meijering spreekt van een ramp. De schade loopt in de miljoenen euro's. 'We mogen er van de hulpdiensten nog niet bij, maar het bedrijf moet als verloren worden beschouwd.' Over de oorzaak van de brand kon hij nog niets zeggen. 'Dat moet uitgezocht worden. We hebben morgen een bijeenkomst voor het personeel. Daar hopen we nadere informatie te kunnen geven. We hebben vandaag een vergadering met de aandeelhouders over hoe nu verder.'

De brandweer heeft zaterdagnacht metingen verricht naar schadelijke stoffen. Zondag laat de gemeente Midden-Drenthe extra metingen verrichten door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

Stankoverlast

Noblesse was jaren in het nieuws door de stankoverlast die de omgeving teisterde en waar veel omwonenden over klaagden. In 2012 eiste de gemeente Midden-Drenthe maatregelen van het bedrijf tegen die stank, met een dwangsom van 200.000 euro als stok achter de deur. In 2017 zette de Raad van State een streep door die dwangsom.

Noblesse installeerde wel een nieuw biofiltersysteem, waardoor de stankoverlast volgens het bedrijf behoorlijk minder zou zijn geworden. De gemeente Midden-Drenthe beaamt dat, maar omwonenden zeggen regelmatig nog net zoveel stankoverlast te ondervinden als voorheen.   

Attero

Vorige maand legde een grote brand bij afvalverwerker Attero aan de Vamweg in Wijster nog een grote loods met een stapel plastic in de as. Daarbij was eveneens veel rookontwikkeling en later werd in de omgeving een verhoogde waarde van de schadelijke stof dioxine geconstateerd.