Sluiting SEH? Belachelijk!!

Hoogeveen - ‘Het is niet normaal dat in een welvarend land als de onze steeds maar medische voorzieningen sluiten’, stelt Ruben Kleine. De Hoogevener is een online petitie gestart voor het behoud van de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van ziekenhuis Bethesda. Inmiddels zijn er al ruim 1100 handtekeningen binnen.

‘Omdat het er alle schijn van heeft dat de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) in Ziekenhuis Bethesda binnenkort wordt opgeheven is het straks voor veel mensen nagenoeg onmogelijk om in geval van nood naar een spoedarts te gaan. Zeker voor mensen met een beperking.’ Ruben, zelf beperkt door niet-aangeboren hersenletsel, ziet de bui al hangen. Zijn beperking is namelijk niet alleen veroorzaakt door zuurstofgebrek bij de geboorte. Later heeft hij ook diverse ongevallen gehad, waardoor zijn toestand is verergerd. ‘Ik ben dus regelmatig bij de SEH geweest. Maar als deze in Hoogeveen dicht gaat, weet ik niet hoe ik daar moet komen. Zelf auto rijden mag ik niet en ik ben dus altijd aangewezen op familie, vrienden of buren. Maar mijn moeder kan dit fysiek niet altijd en toen ik laatst voor een gewoon ziekenhuisbezoek naar Stadskanaal moest kon ook een goede vriendin me niet brengen. Ik heb dan echt een probleem, want een taxirit kan ik met mijn uitkering niet betalen.’

De Hoogevener vindt het dan ook belachelijk en onbegrijpelijk dat de sluiting van de SEH overwogen wordt. Hij sprak hierover met Jan Troost van actiegroep Terug naar de bossen, die strijdt tegen de drastische bezuinigingen die van invloed zijn op de zorg voor mensen met een beperking. Hier is Ruben lid van. ‘Hij adviseerde mij in Hoogeveen een actie op te zetten.’

Dat de SEH gaat sluiten in Hoogeveen is nog niet bekendgemaakt, maar steeds vaker lekken geruchten uit dat dit in het nieuwe toekomstplan voor de Drentse zorg staat. Dit plan wordt momenteel uitgewerkt door het adviesbureau Gupta samen met onder meer Treant en ziektekostenverzekeraars Menzis en Achmea Zilveren Kruis ontwikkeld.

Ruben Kleine staat niet alleen als het gaat om zijn zorgen over de sluiting van de SEH. Eerder sprak ook de directeur Hiddes van UMCG Ambulancezorg zijn zorgen uit over de sluiting van de spoedeisende hulp in Hoogeveen. Hij stuurde een brief aan Treant en de zorgverzekeraars. Sluiting van de SEH levert volgens Hiddes onaanvaardbare risico’s op doordat ambulances vaker te laat komen en in noodsituaties ziekenhuizen niet genoeg patiënten kunnen opnemen.

De online petitie van Ruben Kleine is hier te vinden.