Antieke telefoons ‘sieren’ ‘t Kringhuus

Hoogeveen - Antieke telefoons. Engelbert Kohl is er dol op. Vooral het opknappen ervan doet hij maar wat graag.

Zijn hobby heeft inmiddels geleid tot het bezit van zo’n zestig toestellen, zelfs vanaf het begin van de telefonie. Een deel van zijn collectie exposeert de Hoogevener momenteel in ‘t Kringhuus van de Historische Kring aan de Schutstraat. De nieuwe expositie, die bestaat uit drie vitrines vol oude telefoons, is woensdag officieel geopend door wethouder Erik Giethoorn.

Vonk sprong over

In de jaren 80 van de vorige eeuw begon Kohl te verzamelen. Zijn interesse was er al langer, maar hij kocht ze niet omdat hij de techniek niet kende. Tot hij in contact kwam met iemand die hem hierbij kon helpen. Deze man had een grote verzameling gerestaureerde telefoons in zijn kelder die allemaal werkten. De vonk sprong over en Kohl was besmet met het telefoonvirus. Hij leerde veel over de oude techniek. Zijn verzameling wist hij voorheen vooral uit te breiden op rommelmarkten. ‘Tegenwoordig is daar niet meer zoveel te vinden. Ik kijk nu vooral op Marktplaats. En ik ruil nog wel eens wat met mede-verzamelaars.’ Onlangs stuitte Kohl op Marktplaats nog op een oude Ericsson uit 1897, maar daar werd 1000 euro voor gevraagd. ‘Dat gaat mij te ver. Het is voor mij een hobby. Wanneer je zulke bedragen ervoor moet betalen, vind ik het geen hobby meer.’ Maar Kohl mag niet klagen. Hij is al in het trotse bezit van een Ericsson, die zelfs nog ietsje ouder is dan het toestel dat nu op Marktplaats wordt aangeboden. Alles wat hij koopt moet vervolgens worden gerestaureerd, wat een groot improvisatietalent vergt omdat niet alle onderdelen meer te krijgen zijn.

Eigen initiatief

De expositie in ‘t Kringhuus was zijn eigen initiatief. Tijdens een bezoek aan het onderkomen van de Historische Kring zag hij de vitrines, waarin op dat moment allemaal oude blikken uitgestald waren. Hij stapte op het bestuur af en deed een voorstel tot een tentoonstelling. Daar werd enthousiast op gereageerd. Kohl hoopt met de expositie ook belangstelling bij de jeugd, die veelal niet anders weet dan van het bestaan van het mobieltje, te wekken voor antieke telefoons.

De expositie bestaat eigenlijk uit drie delen. In de eerste vitrine draait het om de telefonie van 1897 tot 1920. In de tweede vitrine zijn telefoons te vinden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De derde vitrine beslaat de na-oorlogse periode in de telefonie. Kohl is trots op zijn gehele collectie, maar toch vooral op de oude toestellen. ‘Die zijn uniek’, weet hij.

De expositie in ’t Kringhuus aan de Schutstraat 167 is tot eind juli iedere dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur te bekijken.