Longrevalidatie, wat is het?

Hoogeveen - Bij Longpunt Hoogeveen gaat het donderdag 14 februari over ‘Longrevalidatie, wat is het en wanneer kom je er voor in aanmerking?’

Het gaat ook over longrevalidatie in de eerste, tweede en derde lijn. En wanneer revalideren bij de fysiotherapeut, in het ziekenhuis of revalidatiecentrum? Wat zijn de verschillen in revalidatie binnen de eerste, tweede en derde lijn. Wie bepaalt waar gerevalideerd wordt? Op al deze vragen krijgt men antwoord van Betsy Zuidema, longverpleegkundige UMCG locatie Beatrixoord, Centrum voor Revalidatie.

Ervaringen uitwisselen

Tijdens de middag is er alle gelegenheid om met de zorgverleners in gesprek te gaan en samen ervaringen uit te wisselen. Belangstellenden zijn welkom om 14.00 uur in zalencomplex de Vredehorst aan de Zuidwoldigerweg 32.

Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt je je leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor je betekenen?

Longpunt

Voor een antwoord op al deze vragen is er het Longpunt. Een initiatief van het Longfonds. Zes keer per jaar zijn er themamiddagen waarop patiënten en hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend houden (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers en dergelijke er een voordracht. Maar het Longpunt is misschien nog wel het meest waardevol als dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen.

Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt. Voor meer informatie: Henk Heuvelink, tel. 0528-371821. Zie ook www.drenthe.longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

Miljoen patiënten

In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen.