‘Een borstreconstructie is een enorme uitdaging’

Hoogeveen -In veel gevallen is borstreconstructie na een borstoperatie een goed alternatief. Wat zijn de mogelijkheden? Een siliconenimplantaat? Of lichaamseigen weefsel? Wat precies kan, hangt af van persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.

In een publiekslezing in het Borstkankercafé vertellen dr. Marius Kemler en medisch tatoeëerder Diede Veldkamp op 12 februari over de nieuwste technieken en de mogelijkheden. Als je een borstoperatie moet ondergaan, kom je direct al voor de keuze te staan: directe reconstructie of (nog) niet? Bij een directe reconstructie wordt de operatie direct aansluitend aan de borstamputatie uitgevoerd: na de oncologisch chirurg gaat de plastisch chirurg verder. Marius Kemler is plastisch chirurg in het Martiniziekenhuis en Wilhelmina Ziekenhuis Assen en gespecialiseerd in borstreconstructies. Hij vertelt: ‘Je kunt niet altijd direct een reconstructie maken. Als een vrouw preventief haar borsten laat verwijderen, kan het vaak wel. Maar als sprake is van borstkanker, dan hangt het heel erg af van de persoonlijke situatie en conditie.’

Op een later moment

Gelukkig kan een reconstructie ook nog op een later moment. De laatste jaren zijn er veel technieken ontwikkeld voor reconstructie. Kemler: ‘Redelijk bekend is de zogenoemde ‘tissue expander’, een soort ballon die onder de huid wordt geplaatst en die telkens een beetje verder wordt opgerekt, totdat een inwendige siliconenprothese kan worden geplaatst.’ Maar er is meer mogelijk, gaat Kemler verder: ‘Reconstructie met lichaamseigen weefsel zien we steeds meer. Vrouwen met een ‘rolletje’ zijn daarbij in het voordeel want vanuit het rolletje kun je het weefsel verplaatsen. Soms wordt het weefsel uit de rug gehaald maar dat kan ook uit de buik.’

Voor de chirurg een enorme uitdaging. Dat beaamt Kemler. ‘De verwachtingen zijn vaak hoog maar het zijn wel heel complexe operaties. We opereren vaak met twee plastisch chirurgen. De ene is bezig met het borstgedeelte, de andere met de buik. We verplaatsen huid en vet en ‘sluiten’ de bloedvaten weer aan. Als dat lukt, dan voelen de borsten uiteindelijk heel natuurlijk aan.’ Aandacht is er ook voor de tepel. Ook daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. ‘Als de borstreconstructie gereed is wordt desgewenst in twee etappes een tepel gemaakt: de tepelvorm door huid bij elkaar te vouwen of door gebruik te maken van de andere tepel als die erg groot is. De tepelhof wordt gemaakt door middel van tatoeage.’ Dat tatoeëren is een vak apart. En daarom zal Diede Veldkamp die een speciale opleiding tot medisch tatoeëerder heeft gevolgd, daarover extra informatie geven.

Kemler vindt het belangrijk dat vrouwen goede en eerlijke voorlichting krijgen en goed nadenken over hun keuze. ‘We zien natuurlijk het liefste dat het resultaat zo dicht mogelijk bij de wens van de vrouw ligt. Maar we moeten accepteren dat je soms voor het ‘maximaal haalbare’ moet gaan.’ Bij de publiekslezing zullen veel foto’s worden getoond zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende mogelijkheden.

Aanmelden

De publiekslezing wordt georganiseerd door het Borstkankercafé in Hoogeveen. Dat is een samenwerking van het Toon Hermans Huis Drenthe en Livera Hoogeveen. De toegang is gratis. Aanmelden vooraf is gewenst via 0528-230600 of info@toonhermanshuisdrenthe.nl. Locatie: Brasserie Fair (Het Klooster) aan de Brinkstraat 5 te Hoogeveen. Aanvang 19.30 uur.