OM: 3 jaar cel voor drugslab Schuinesloot

Zwolle / Schuinesloot – Tegen twee verdachten van betrokkenheid bij een groot drugslab in Schuinesloot is maandag tot 3 jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een groot, professioneel lab waar per maand ter waarde van honderdduizenden euro's aan pillen gedraaid werd. In de schuur is eerder al een hennepkwekerij ontdekt.

Het drugslab dat op 20 juni vorig jaar door een arrestatieteam werd binnengevallen, heeft zeker een tot twee maanden gedraaid. Dat leverde maandelijks een omzet op van 840.000 euro, zo berekende het Openbaar Ministerie. Bij het lab waren zeker twee Brabanders betrokken, wat past in het verplaatsen van de productie van synthetische drugs van het zuiden naar het oosten van het land, zo meent het OM.

De gevolgen van de ontdekking waren groot voor de eigenaar van het pand. Hij zat 1,5 maand vast, moest zijn paarden verkopen en mocht geruime tijd geen contact hebben met zijn vriendin of kinderen. Het OM vermoedt dat hij op een bekende manier slachtoffer werd van drugsbendes die onderdak zoeken voor hun laboratoria. Ze struinen landelijke gebieden af op zoek naar grote schuren die ze kunnen huren van eigenaren die zelf, vanwege schulden, veelal weinig eisen stellen.

Schoonmaken

Bij de inval op 20 juni sprintten twee personen weg. Een 45-jarige Tilburger werd later die avond bij een tankstation in Slagharen opgepakt, net voordat zijn vriendin hem op zou pikken. De man was vanuit Tilburg naar die schuur gebracht om er schoon te maken. Dat deed 'ie wel vaker, zei hij. 'Wat er in die vaten zat, wist ik niet.' 

Maar zo onbekend met drugs is hij niet: hij is eerder in België veroordeeld voor de handel in verdovende middelen. De eigenaar van de schuur had geen weet van het lab, zei hij. 'Ze waren daar bezig verf van ijzeren meubelbeslag te halen', verklaarde hij de grote hoeveelheden chemicaliën. In de schuur werd ruim 20.000 liter aan chemicaliën aangetroffen. De man uit Tilburg hoorde 3 jaar cel tegen zich eisen. De eigenaar van de schuur moet wat het OM betreft voor 1,5 jaar de cel in.

Advocaat Geoffrey Woodrow zag in de aanwezigheid van cliënt en de vondst van diens dna op een peuk in het pand onvoldoende voor een rol bij het drugslab. Van den D. was geen 'onmisbare schakel' in het productieproces. 'Hij was er alleen om schoon te maken.' Ook de raadsman van de schuureigenaar ging voor vrijspraak.

Vonnis op 18 februari. De derde verdachte staat over twee weken in een regiezitting terecht.