Drie mannen vast voor overval eigenaar Chinees restaurant Hoogeveen

Hoogeveen – Het Openbaar Ministerie verdenkt drie mannen van de overval, waarbij Encheng Wang, de eigenaar van Chineens restaurant Lotus in Hoogeveen, om het leven kwam. Tijdens de eerste openbare zitting bij de rechtbank in Assen vertelde de officier van justitie dat er, behalve de 30-jarige Chinese Hagenaar die al vastzat, nog twee mannen zijn opgepakt.

Op 18 oktober kwam Wang om het leven na een auto-ongeluk op de parkeerplaats aan het Kaaplaantje achter zijn restaurant. De 30-jarige Hagenaar die de auto bestuurde, raakte zwaargewond. Twee kennissen die ook in Hoogeveen waren die avond, zijn nu ook opgepakt. 

Een van hen, ook afkomstig uit Den Haag, is vlak na het auto-ongeluk ook al aangehouden, maar later weer vrijgelaten. ‘We hebben nu sterkere aanwijzingen dat zij erbij betrokken waren’, zegt de officier van justitie. Volgens haar loopt er ook nog een onderzoek naar betrokkenheid van de drie mannen bij een overal in Almere. 

‘Geen overval’

De weduwe van Encheng Wang lag een groot deel van de zitting met haar hoofd op tafel te huilen. De verdachte, die dinsdag als eerste voor de rechter verscheen, noemde zich ook slachtoffer, omdat hij naar eigen zeggen vals beschuldigd wordt. Hij ontkent de overval. 

Volgens zijn advocaat Louis de Leon heeft de 30-jarige man geen diefstal met geweld gepleegd. De Hagenaar kwam naar Hoogeveen om ruim 75.000 euro op te halen. Via een chatsite was hij volgens zijn advocaat in contact gekomen met de familie Wang die op hun beurt Chinees geld nodig had om in China een huis te bouwen. De verdachte regelde dat zijn vader in China geld naar Wang zou overmaken. In ruil daarvoor zou hij die avond Nederlands geld komen halen in Hoogeveen. Dat had hij nodig om een restaurant te beginnen, aldus De Leon.

Tegen de muur

Volgens het OM trok de man het geld uit de handen van Wang en gaf hij daarna gas om er vandoor te gaan. ‘Hij had helemaal geen recht op het geld, omdat het Chinese geld naar de familie Wang helemaal niet was overgemaakt’, aldus de officier van justitie.

Toen de verdachte ervandoor wilde, hadden Wang en de kok van het restaurant de autodeur vast. De Hagenaar moest een scherpe bocht maken om weg te komen. De kok viel toen op de grond, maar de restauranteigenaar bleef hangen. Hij raakte ernstig gewond toen de auto vlak daarna keihard tegen een muur botste en overleed korte tijd later. Ook de verdachte raakte ernstig gewond.

Medeverdachten

De twee medeverdachten zaten in een andere auto. Volgens De Leon waren ze voor de zekerheid met de verdachte meegereden, omdat die niet wist met wat voor mensen hij te maken kreeg. De Hagenaar kende de familie Wang alleen via de chatsite. Wat hun rol was bij het drama aan het Kaaplaantje, is nog niet bekend.

De Leon wil de weduwe van Encheng Wang en de kok uit het restaurant als getuigen horen. Volgens hem hebben ze wisselende verklaringen afgelegd. Ook stelt de advocaat dat ze na het ongeluk een grote som contant geld uit de auto van de verdachte hebben gegraaid. Hij de vroeg de rechtbank ook om zijn cliënt vrij te laten. Woensdag doet de rechtbank uitspraak. (ADP)