VVD wil debat over overlastgevende asielzoekers

Hoogeveen - Drie keer per week een 112-melding in de opvanglocatie voor overlastgevende asielzoekers in Hoogeveen en crimineel gedrag dat niet aangepakt kan worden. Dat zijn een paar punten uit het inspectierapport van het ministerie van Justitie in Veiligheid, dat gaat over de opvang van overlastgevende asielzoekers in Hoogeveen. Een ernstige situatie voor Hoogeveen, vindt de VVD Hoogeveen.

De partij heeft een raadsdebat aangevraagd en wil zo spoedig mogelijk in gesprek over het rapport en met raadsfracties vervolgstappen bespreken.   

'Nog ernstiger dan aangegeven'

Volgens de VVD is de situatie nog ernstiger dan vooraf aangeven. Wekelijks vinden er heftige incidenten plaats, zoals bedreigingen en intimidaties. Op Radio 1 meldde VVD Raadslid Mark Strolenberg afgelopen zaterdag dat 70 procent een crimineel verleden heeft. Variërend van aanranding en brandstichting tot zware mishandelingen en poging tot moord. 'Tot nu toe hebben we het alleen maar gehad over winkeldiefstallen, heling en openbare dronkenschap, maar wat uit het inspectierapport blijkt is schokkender dan gedacht en tijdens een werkbezoek afgelopen zomer is gezegd. Ook het feit dat het grootste deel van de asielzoekers uit Noord-Afrikaanse veilige landen komen is anders dat vooraf is voorgespiegeld. Ook het feit dat bijna driekwart van de bewoners met onbekende bestemming vertrekt en in de illegaliteit belandt is zeer schokkend', aldus Mark Strolenberg.

Het verzoek tot een raadsdebat is ingediend bij de agendacommissie van de gemeenteraad. Naar verwachting zal volgende week over het verzoek worden gesproken en zal een datum worden gecommuniceerd.