Maandaggevoel: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Inclusiviteit! Ja, maar dan voor iedereen

Inclusiviteit. Elkaar in de waarde laten. Daar zijn we allemaal voor, zou je denken. Nee dus.

Woensdag was ik bij de LHBTI-bijeenkomst van vijf partijen uit de gemeenteraad. Deze partijen ergeren zich aan het feit dat de gemeente als Regenbooggemeente geen concreet beleid heeft voor de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Hier hebben de partijen helemaal gelijk is. Dit toonde de avond woensdag niet alleen aan, maar schreeuwde het zelfs uit.

Klusjesman wil niet bij homo's in de tuin gezien worden

Ik beschouw mezelf als iemand die aardig weet wat er in de wereld speelt, maar woensdag was een echte schok voor mij. De dingen die ik daar hoorde passen niet in het beeld dat ik van Nederland heb. Wanneer de klusjesman die je zojuist voor de tuin heb ingehuurd na een kwartier afbelt omdat die niet in de tuin bij ‘die’ homo’s gezien wil worden of wanneer je bij de burgerlijke stand tien minuten moet uitleggen dat je prachtige nieuwe dochter twee moeders heeft, is er iets grondig mis. Misschien was ik naïef, maar dat is dan maar zo. Feit is dat dit moet veranderen.

Het argument tegen specifiek Regenboogbeleid is dat de gemeente niet aan specifiek doelgroepenbeleid doet. Hoewel je bij deze bewering al je vraagtekens kan zetten, is beleid hier nodig. Ja, andere groepen melden zich dan misschien ook, maar dat is niet zonder reden. Er is heel wat te verbeteren op het gebied van inclusiviteit. Ook in Nederland waar alles relatief goed is geregeld.

Geen scheldwoord voor blanke man 

Laatst zat ik in de auto toen er op de radio een reportage was over het feit dat er voor de blanke man van middelbare leeftijd geen scheldwoord was. Voor alle andere groepen (minderheden) wel. Eigenlijk is dit gek, want de blanke man van middelbare leeftijd is een kleine groep en eigenlijk gewoon in de minderheid. Ook op het gebied van gelijke rechten voor gehandicapten en vrouwen is veel werk te verrichten. Op dit laatste gebied bungelt Nederland onderaan internationale ranglijsten met landen als Zimbabwe en Ruanda. Zo vooruitstrevend zijn we dus.

Terug naar de LHBTI-avond. Een man uitte het verlangen om zijn geliefde ongehinderd een zoen te kunnen geven in het openbaar. Dat moet toch kunnen. Ik geef mijn Mila soms ook een knuffel of zoen in het openbaar.

Ik vind dat iedereen dat bij zijn geliefde moet kunnen doen. Punt!