Maurice Mulderij laat ‘De (on)zin van de liefde’ naar meer smaken

Hoogeveen – Hij heeft er lang naar uitgekeken, de thuiswedstrijd in de Passagezaal van ‘zijn’ Tamboer. Maurice Mulderij toonde zaterdagavond met zijn voorstelling ‘De (on)zin van de liefde’ aan dat hij met zijn rake liedjes en gevatte verhalen geknipt is voor het theater.

Locatie: De Tamboer (Passagezaal), Hoogeveen
Aantal bezoekers: 200
Waardering: ****

Het ontgaat Mulderij vast niet als hij vlak na aanvang vraagt of het zaallicht aan mag. Bekende gezichten kijken hem tijdens deze thuiswedstrijd aan. ‘Wie van jullie denkt wel eens aan vreemdgaan?’ ‘Wie deelt zijn seksuele gevoelens met de partner?’ De reacties blijven uit en Mulderij speelt met de gedachte of er hier wat onderwerpen uit de taboesfeer gehaald moeten worden.

Een sterk begin waarmee de zaal gelijk aan zijn lippen hangt. Grenzen opzoeken, zonder banaal of ordinair te worden, en ondertussen niet de rode draad uit het oog verliezen. Dat is het knappe aan ‘De (on)zin van de liefde’: hij is er snel uit waarin de overeenkomsten tussen man en vrouw binnen een relatie zitten, maar de verschillen?

Intimiteit

Die pluist hij in het daaropvolgende anderhalf uur fijnzinnig uit, omlijst met liedjes van zijn cd ‘Wie ben ik nu’ waarbij Harry Bijl (toetsen) en Kees Jan Tanger (drums) hem begeleiden. Ondertussen houdt Mulderij zichzelf ook een spiegel voor. Zoekend als love coach naar die verschillen en als cabaretier haalt hij de ene na de andere herkenbare anekdote aan. Gaandeweg vindt hij daarin meer rust.

Des te jammer is dan de aanwezigheid van een rondhuppelende, sterk aanwezige cameraman op de achtergrond. Zelfs in het speellicht op een paar meter afstand van Mulderij meent hij te moeten filmen. Dat kan niet de bedoeling zijn van de registratie van deze avond. Een smetje op het goed geregisseerde karakter, maar vooral op de rust en de intimiteit die Mulderij en zijn twee musici juist zo goed aan het nastreven zijn.

Ontroerend

Als Maurice plaatsneemt in een ruime Chesterfield, de zaken overpeinst en praat over concessies doen binnen een relatie brengt hij het progamma mooi in evenwicht. De contemplatie tussen de verhalen en de liedjes werkt dan uiterst sterk. ‘Ongeneeslijk ziek’ en een instrumentaal intermezzo op de vleugel zorgen voor schitterende kippenvelmomenten. Hij mag dan de liefde flink op de hak nemen, de toon wordt gaandeweg de voorstelling serieuzer en de liedjes worden indringender. Het verhaal over de wc-rol op vakantie in Polen is ontroerend. Dat tilt samen met het relaas over het genieten van de jaren van liefde in plaats van het nastreven van het absolute liefdesgeluk ‘De (on)zin van de liefde’ tot grote hoogten. Maurice Mulderij toont daarmee aan dat hij in het afgelopen jaar gegroeid is als kleinkunstenaar. Een programma dat zonder twijfel naar meer smaakt.

Wouter Bessels