Hof: Britse deskundige moet nieuw onderzoek doen naar letsel Sharleyne

Hoogeveen - Een Britse letseldeskundige gaat onderzoek doen naar de doodsoorzaak van Sharleyne. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vrijdag bepaald. Hij is de vierde deskundige die zich over die vraag buigt.

Het 8-jarige meisje viel 8 juni 2015 van de tiende verdieping van flat De Arend in Hoogeveen. Volgens het Openbaar Ministerie is ze geduwd of gegooid door haar moeder, Heleen J. (39), nadat die haar had geprobeerd te wurgen. Het OM eiste vorig jaar tien jaar cel voor doodslag, maar de rechtbank in Assen sprak haar vrij wegens gebrek aan bewijs

Drie deskundigen keken eerder naar de zaak

Voor de rechtszaak keken drie deskundigen, onder wie twee van het Nederlands Forensisch Instituut, al naar de doodsoorzaak. De NFI-deskundigen vonden dat niet zeker is of het letsel in de hals en ogen van Sharleyne is ontstaan door verwurging. Het kan ook door de val of in de dagen ervoor zijn ontstaan, stelden zij. 

Een derde deskundige concludeerde dat het meisje wel moet zijn gewurgd. Het OM ging daarin mee en stelt ook dat Sharleyne niet is gevallen of zelf gesprongen, maar geduwd door haar moeder.

Het OM liet eind december bij het hof in Leeuwarden weten dat het een van de NFI-deskundigen niet neutraal vond, omdat zij het werk van haar collega moest beoordelen. Haar collega, de eerste die werd ingeschakeld, is overigens de enige die het lichaam van Sharleyne zelf heeft onderzocht. De anderen baseerden hun oordeel op haar rapporten.

Gespecialiseerd

Dat gaat de Brit nu ook doen. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar valletsel en verwurging en is gespecialiseerd in het onderzoeken van overleden kinderen. Daarom droeg het OM hem bij het hof aan als de meest geschikte kandidaat. Het hof is het ermee eens. 

Ook heeft het hof bepaald dat een professor die is gespecialiseerd in de werking van het geheugen de verhoren met de bovenbuurman Heleen J. moet terugluisteren. De buurman kwam twee jaar na de val van Sharleyne met het verhaal dat hij die nacht stemmen uit het appartement van J. had gehoord, daarna een doffe klap en later een geluid alsof er een vuilniszak over de reling werd gegooid.

Advocaat Paul van Jaarsveld, die J. bijstaat, vindt de verklaring niet betrouwbaar, omdat de bovenbuurman kan zijn beïnvloed door de enorme media-aandacht voor de zaak. Om diezelfde reden gebruikte de rechtbank de verklaring niet voor het bewijs.

Rechtbank schakelt ook slaapwandeldeskundige in

Het hof wil verder dat een slaapwandeldeskundige moet uitzoeken of de kans bestaat dat Sharleyne zelf – al slaapwandelend – over de balustrade is geklommen die nacht. Volgens getuigen had het meisje al eerder geslaapwandeld.

Daarnaast wil het hof weten hoe het Openbaar Ministerie terecht is gekomen bij de Belgische letseldeskundige Dingeman Rijken. Hij beweerde vorig jaar als enige stellig dat Sharleyne moet zijn gewurgd. Van Jaarsveld twijfelt aan de deskundigheid van Rijken, omdat hij nog forensisch arts in opleiding is. Het OM moet nu openheid van zaken geven.

Op 27 maart is er opnieuw een regiezitting bij het hof in Leeuwarden. Wanneer de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep is, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat tijdens die zitting Sharleynes oma en de moeder van een vriendinnetje van haar worden gehoord. Beide vrouwen zagen het meisje nog de avond voor haar dood. Het hof wil weten of zij toen ook blauwe plekken aan haar hals hebben gezien. (ADP)

Lees hier alles over de Zaak Sharleyne.