Maandaggevoel: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Sport verrijkt je sociale leven

Eenzaamheid onder ouderen. Het is een terugkerend onderwerp in de media. Volgens het Nationaal Ouderenfonds voelt 1 op de 4 ouderen zich eenzaam. 200.000 ouderen in Nederland zouden zelfs extreem eenzaam zijn. Zij hebben hooguit eens per maand een sociaal contact. Eens per maand! Iemand die simpelweg eens vraagt: ‘Hoe gaat het met u?’.

En het kan iedereen overkomen. Rijk of arm, grote stad of dorp, met kinderen of alleenstaand. Eenzaamheid is niet kieskeurig.

Met deze verdrietige gegevens in gedachten heb ik nog meer waardering voor initiatieven zoals de beweegbrug die vrijdagmiddag is geopend in woonzorgcentrum Bilderdijk. Een op het eerste gezicht misschien kleinschalig, simpel initiatief waar wel twee vliegen in één klap kunnen worden geslagen: fit en gezond blijven én sociale contacten leggen. Want gezellig met andere bewoners kletsen tijdens de oefeningen, dat maakt niet alleen het bewegen, maar ook het leven leuker. Of wellicht wordt er gelijk wel een afspraak gemaakt om later die dag samen een kop koffie te drinken.

Of de beweegbrug daadwerkelijk die brug gaat slaan? Het is afwachten, maar een eerste resultaat is al bereikt. Mevrouw De Ridder woont al drie jaar in Bilderdijk, maar ontmoette pas tijdens de officiële ingebruikname van de beweegbrug een oude bekende. ‘Dat was zó leuk!’, vertelde ze vol enthousiasme. Die oude bekende woont eveneens al enige tijd in het woonzorgcentrum, maar op een andere verdieping en dus waren ze elkaar nog niet tegengekomen. Met een stralende lach op haar gezicht liet de oude dame weten: ‘We gaan elkaar snel opzoeken.’ Prachtig toch?!

Teamsport

Maar sport kan eigenlijk op elke leeftijd veel brengen in het leven. De eerste echte sport waar ik op zat was judo, net als mijn destijds beste vriendinnetje. Tijdens de trainingen hadden we plezier, maar als het op de wedstrijden aankwam, was de judosport ineens heel wat minder leuk omdat we in dezelfde gewichtsklasse zaten. We waren aan elkaar gewaagd, de ene keer won zij, de andere keer ik. Maar vechten tegen je beste vriendin als je een jaar of 8 bent, da’s niet leuk. Ik koos vervolgens voor een teamsport: hockey. Niet tegen maar mét elkaar gaan voor de overwinning. Ik durf te zeggen: teamsport verrijkt je sociale leven. Maar inmiddels ben ik erachter dat dat ook wel degelijk het geval kan zijn bij individualistische sporten. Zoals in groepsverband hardlopen bijvoorbeeld. Beregezellig! Ik gun het de bewoners van woonzorgcentrum Bilderdijk dat zij datzelfde mogen ervaren. Voor een fitter en vooral gelukkiger leven.