Bewoners Bilderdijk nemen beweegbrug in gebruik

Hoogeveen - Meer beweegmogelijkheden binnenshuis. Dat was de wens van bewoners van Treant-locatie Bilderdijk. Die wens is vrijdag in vervulling gegaan.

De loopbrug, die de ene kant van het gebouw verbindt met de andere kant, is door het plaatsen van beweegtoestellen omgetoverd tot een heuse beweegbrug. Uniek in Nederland. Daarnaast heeft de brug nóg een doel: bewoners met elkaar in contact brengen. Kortom, plezier in bewegen én gezelligheid.

'Hoop voor de toekomst'

Het is niet te missen. Het is feest op de eerste verdieping van het woonzorgcentrum met her en der grote en kleine turquoise ballonnen en een accordeonist, die herkenbare liedjes van vroeger speelt. Het is druk op loopbrug. Heel wat bewoners willen de opening niet missen. ‘Dat geeft hoop voor de toekomst’, zegt Astrid Hendriksen, hoofd van de locatie, met een lach. ‘Ik hoop dat de beweegbrug door iedereen daadwerkelijk gebruikt gaat worden.’ Dan is het moment van de officiële opening daar. Twee bewoners knippen samen met wethouder Erwin Slomp van de gemeente Hoogeveen het lint door.

Twaalf eenvoudige oefeningen

Op de brug kunnen twaalf eenvoudige oefeningen worden gedaan, zowel staand als zittend, zodat ook rolstoelers ermee uit de voeten kunnen. Bij elk ‘toestel’, wat ook eenvoudigweg een stoel kan zijn, wordt uitleg gegeven over hoe de oefening uitgevoerd moet worden. Bij de stoel staat vermeld: ‘Ga rechtop zitten. Ga 10 x opstaan en 10 keer zitten. Voer de oefening rustig uit’. Bewoonster Nellie Verweij-Schonewille voegt direct de daad bij het woord. Maar de zin ‘voer de oefening rustig uit’ heeft ze overduidelijk over het hoofd gezien. In razend tempo gaat ze staan en zitten. Ze is zichtbaar blij met de beweegbrug. ‘Ik vind dit een super goed initiatief. Er zijn binnen ook wel plekken waar je kunt fietsen en lopen, maar dit is vooral goed voor je spieren’, vindt ze. Er kunnen kniehefoefeningen worden gedaan, maar ook zijn er apparaten voor rekken en strekken. Hense Zwaagman kijkt tevreden toe. Ook hij is enthousiast over het initiatief. Of de beweegbrug daadwerkelijk een succes gaat worden? ‘Dat valt of staat met de begeleiding vanuit de verzorging. Bewoners moeten eraan gewend raken.’ Hij heeft er echter alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

Idee in 2017 ontstaan

Het idee voor de beweegbrug is in 2017 ontstaan nadat een stagiaire onderzoek had gedaan onder bewoners van de locatie Bilderdijk naar wat zij als positief ervaren aan het leven in een woonzorgcentrum. Veelvuldig werden de beweeggroepen genoemd. ‘Bewoners vinden het fijn om met elkaar in beweging  te zijn, terwijl hun mobiliteit juist steeds minder wordt’, stelt Astrid Hendriksen. De uitkomst van het onderzoek leidde tot een brainstormsessie, waar het idee ontstond fitnessapparatuur op de loopbrug te plaatsen. Een ruimte die er immers toch al is, maar verder nauwelijks wordt benut. Nijha, de firma die al heel wat beweegtuinen bij verzorgingshuizen heeft gerealiseerd, werd benaderd met de vraag of er ook mogelijkheden zijn voor binnenshuis. ‘De beweegtoestellen voor buiten bleken te kunnen worden aangepast, zodat we deze binnen kunnen gebruiken. Uniek in Nederland, gaaf toch’, zegt activiteitenbegeleider Henriëtte Neef trots. Ze vervolgt: ‘Dankzij de beweegbrug kan bewegen nu weer een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven van bewoners worden.’

De hoop is dat de beweegbrug ook op een andere wijze gaat dienen als brug, als verbinding tussen de bewoners onderling. Tijdens de oefeningen kunnen de bewoners elkaar immers treffen. ‘Het kan bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen’, vermoedt wethouder Slomp. Hij noemt de beweegbrug een laagdrempelige voorziening met toestellen speciaal gemaakt voor ouderen, die hierdoor wellicht langer fit en gezond kunnen blijven. 'Het zijn toestellen die goed zijn voor de coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen. En nee, u hoeft hier geen spierballen te kweken’, grapt hij tegen de bewoners.

'Ik ga dit zeker vaker doen'

Mevrouw De Ridder leeft zich ondertussen fanatiek uit op de handtrapper. Ze vindt het prachtig. ‘Het ging harstikke goed’, zegt ze stralend. ‘Of ik vroeger ook aan sport deed? Dat weet ik niet meer hoor. Maar ik ben in ieder geval niet lui. Ik vind dit lekker. Ik ga dit zeker vaker doen’, weet ze. Beweegagoog Linsey Smit: ‘De een traint om spierpijn te krijgen en de ander doet mee voor de gezelligheid. We stimuleren wél iedereen om zichzelf uit te dagen, zodat ze ook echt voelen dat ze actief bezig zijn.’

Begeleiding door beweegagoog

De eerste periode zal de beweegagoog wekelijks zorgen voor begeleiding. De apparaten zijn dusdanig veilig dat zij eveneens zonder begeleiding kunnen worden gebruikt. Het beweegprogramma begint volgende week. Vrijwilligers en naasten worden binnenkort geschoold, zodat ook zij bewoners indien nodig kunnen begeleiden bij het bewegen.