Nieuwe kijk op oude zaken
Door Johann Bisschop

Beter luisteren en beter kijken

Toen mijn leidinggevende naar mijn ervaring vroeg bij de opleiding tot mediator, antwoordde ik het volgende: Toen ik tien jaar geleden met mijn dochter een cursus kunstgeschiedenis volgde, kwam ik tot de conclusie, dat ik tot dan toe nog nooit echt goed had leren kijken.

Telkens vertelde de docent dingen over een kunstwerk die ik zélf ook had kunnen zien, maar waar ik telkens door mijn oppervlakkige en vluchtige manier van kijken niets van had opgemerkt. Een vergelijkbare conclusie kan ik trekken na het volgen van deze opleiding; Tot nu toe heb ik blijkbaar nog nooit goed geluisterd naar wat er gezegd wordt. Voordat een ander zijn of haar verhaal heeft afgemaakt, heb ik mijn mening al klaar. Heb ik al een oplossing bedacht voor het probleem, terwijl ik niet eens weet hoe het nou precies zit.

Het jammere van dit alles is, is dat ik pas op mijn 64ste jaar achter deze twee grote waarheden kom. ‘Maar’, zegt de optimist, ‘het is nooit te laat’.

Riquewihr

Bovenstaande afbeelding is een kleine uitsnede uit een groot smeedijzeren uithangbord van een restaurant in het mooie plaatsje Riquewihr in de Elzas. De oppervlakkige waarnemer zal hooguit het woord restaurant lezen, maar dankzij de opleiding kunstgeschiedenis heb ik dus geleerd om gedetailleerder te kijken en zie ik ook een man met schep, een mand en een varken. Dan is de combinatie snel gemaakt. Het betreft hier dus een truffelzoeker!

Op de vele wijncursussen die ik gegeven heb, kwam het thema Elzas eigenlijk altijd wel uitgebreid aan de orde. Er werden en worden nog steeds voortreffelijke wijnen gemaakt.

 

Delicatessen uit de Elzas

De Elzas was lange tijd een van weinige gebieden die cépagewijnen maakten. Wijnen die van één druivensoort worden gemaakt. Vroeger was dat redelijk bijzonder, maar tegenwoordig is dat usance.

Veel mensen kiezen heden ten dage voor een Merlot uit Frankrijk, een Cabernet Sauvignon uit Chili of een Droë steen uit Zuid-Afrika. Zelf vind ik de Gewürztraminer een van de lekkerste cépagewijnen. Die is afkomstig uit de Elzas. Verder is het gebied bekend vanwege de zuurkool (choucroute). Ook de gugelhupf (tulbandcake) is wereldberoemd. Kortom; in de Elzas weten ze wel wat lekker is.

 

Paddenstoelen

U snapt wel dat Grada en ik dit gebied graag aandoen op veel van onze reizen naar Zuid-Europa. Wie zou verwachten dat onze voorliefde voor paddenstoelen daar ook gewekt is, moet ik teleurstellen. Die hebben we in eerste instantie opgedaan in de zestiger jaren bij het zoeken van Cantharellen in Dwingeloo en Klein Zwitserland. In tweede instantie kwam de doorbraak in 1991 tijdens onze vakantie in Tsjechië. Daar aten we met onze Tsjechische buren heerlijk gepaneerde parasolzwamschnitzels en heerlijke paddenstoelensoepen en -sauzen.

Tja, wie eenmaal verslingerd is aan de paddo’s, komt daar niet snel meer van af hebben we gemerkt. U snapt dus wel, dat we in het plaatsje Riquewihr vorig zomer niet lang na hoefden te denken in welk restaurant we zouden gaan eten. De verslavende werking van paddo’s zijn alom bekend. Dat wij sinds 1991 verslaafd zijn is gelukkig wat minder bekend, maar dan weet u tenminste wat ik bij McDonald’s aan het doen was, toen u mij vorig najaar daar aantrof: Een hamburger McTruffel eten!