De vijf zonneparken kunnen leveren aan Enexis

Hoogeveen - De vijf zonneparken waarvoor de gemeente Hoogeveen vorig jaar een vergunning heeft verleend, kunnen hun stroom gewoon ‘terugleveren’ op het regionale elektriciteitsnetwerk. Dat meldt de gemeente.

De regionale netbeheerders in Hoogeveen, Enexis en Rendo, en de landelijke netbeheerder Tennet hebben aangegeven dat de maximumcapaciteit voor het transport van stroom afkomstig van grote zonneparken is bereikt.

Toldijk

Zonneparken wekken grote hoeveelheden duurzame elektrische energie op. Deze energie wordt straks vanaf de nog te realiseren zonneparken naar het middenspanningsstation Toldijk in Hoogeveen getransporteerd. Vanaf dit station wordt deze energie via kabels naar de huizen en bedrijven in Hoogeveen en omgeving getransporteerd.

Om ook de energie van nieuwe zonneparken te kunnen transporteren, dient de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk uitgebreid te worden.

‘In Drenthe gaan alle overheden komend jaar samen met andere relevante partijen vaststellen hoeveel duurzame energie zoals zonne- en windenergie, er opgewekt moet worden om aan de doelstellingen van het Rijk te voldoen. Op basis hiervan wordt door de netwerkbeheerders een plan opgesteld hoe het netwerk en op welke plaatsen aangepast moet worden. Op het moment dat dit plan gereed is, wordt duidelijk hoe lang het duurt voordat deze aanpassingen gerealiseerd zijn. Wel is duidelijk dat dit enige jaren in beslag gaat nemen’, aldus een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen.

Meer stroom dan gevraagd

Op mooie zomerdagen worden er in de zonneparken enorme hoeveelheden energie opgewekt. Deze energie moet verwerkt worden in het elektriciteitsnet van de regionale netbeheerder en van daaruit verder getransporteerd worden richting de huishoudens of naar het hoogspanningsnet van Tennet. Indien nog meer zonneparken worden aangesloten kan het voorkomen dat de hoeveelheid opgewekte energie groter is dan de vraag naar energie waardoor teruglevering niet meer mogelijk is.

De gemeente Hoogeveen heeft onlangs het Afwegingskader zonne-energie aangepast. Dit nieuwe stuk is tot en met 30 januari in te zien via de website van de gemeente Hoogeveen. In dit document is vermeld waar er zonne-energie opgewekt kan worden in de gemeente en onder welke voorwaarden.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 14 januari is er om 19.30 uur in het raadhuis een informatiebijeenkomst voor inwoners, waarbij een presentatie wordt gegeven over dit nieuwe beleid voor zonne-energie.

Ook zal een deskundige iets vertellen over de kansen en mogelijkheden die een zonnepark kan bieden voor de omgeving. Verder zijn er deskundigen van diverse partijen aanwezig om een antwoord te kunnen geven op eventuele vragen.