Metaalsector staakt morgen opnieuw

Emmen / Hoogeveen - Medewerkers van Ardagh, Fokker, VDL Wientjes en Rademakers Gieterij in Hoogeveen, Emmen en Klazienaveen leggen donderdag vanaf kwart voor acht 's ochtends opnieuw voor 24 uur het werk neer.

De metaalwerkers willen een goede loonsverhoging en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren, goede opleidingsmogelijkheden en afspraken over duurzame inzetbaarheid.

De laatste maanden heeft het personeel van metaalbedrijven in het hele land vaker het werk neergelegd tijdens stakingen van de vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen. De staking van morgen gaat volgens FNV gepaard met vuurwerk.

De stakingen hebben tot nu toe niets opgeleverd: de onderhandelingen tussen bonden en werkgevers zitten al tijden muurvast.

"Stoppen met druk zetten"

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: "De metaalwerkgevers willen nog steeds geen breder mandaat geven om aan hun werknemers een fatsoenlijke cao te kunnen bieden en ze komen niet verder dan 2,9% loonsverhoging per jaar. Daarom laten opnieuw de metaalwerkers van zich horen. Ik hoop dat de werkgevers stoppen met druk zetten op stakende medewerkers en in plaats daarvan hun wil om eruit te komen aan de onderhandelingstafel laten zien."

Joost van Egmond, actieleider van CNV Vakmensen: "Met de acties van deze week, tegelijkertijd op meerdere plekken in Nederland, gaan we een nieuwe fase in. De acties gaan onverminderd door, nu de FME de weg compleet kwijt lijkt te zijn. We roepen de metaalbedrijven in het land op om hun verstand te gebruiken en geen spelletje met werknemers te spelen."

Staking van 48 uur in andere regio's

Geldt de staking in Drenthe 24 uur lang, in de regio’s Rotterdam, Limburg, Noord-Friesland, Zwolle, Deventer, Nijmegen en Utrecht wordt 48 uur lang gestaakt. Volgens de vakbonden leggen morgen in het hele land zeker 5.500 personeelsleden het werk neer. De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal.