‘Sluiting spoedhulpen leidt tot onaanvaardbare risico’s’

Hoogeveen - Sluiting van de spoedeisende hulpafdelingen van Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal levert grote risico’s op voor patiënten in Drenthe en Oost-Groningen. Die waarschuwing doet UMCG Ambulancezorg.

Tjerk Hiddes, die tot 1 januari directeur was van UMCG Ambulancezorg maar inmiddels met pensioen is, uit in een reeds in oktober geschreven brief aan zowel de Treant Zorggroep als de zorgverzekeraars zijn grote zorgen over de plannen die bureau Gupta en een kernteam voor de ziekenhuiszorg in Drenthe aan het maken zijn. Die lijken, zo schrijft het Dagblad van het Noorden, neer te komen op het sluiten van de spoedeisende hulpafdelingen in zowel Bethesda als Refaja. Volgens Hiddes levert dat onaanvaardbare risico’s op. Hij voorspelt dat ambulances vaker te laat komen en ziekenhuizen niet genoeg patiënten kunnen opnemen in noodsituaties.

In de brief schetst Hiddes de gevolgen die er nu al zijn van de fusie van de Treant-ziekenhuizen en ook de overname van het Diaconessenhuis Meppel door Isala Zwolle. ‘In bijna alle gevallen wordt gesuggereerd dat de processen afgestemd en ‘under control’ zijn, maar helaas constateren wij bij voortduring dat de praktijk voor de ambulancezorg negatief uitpakt, hetgeen leidt tot langere reistijden, langere transfertijden bij de ziekenhuizen en opnamestops. Bij dit alles dus een steeds verder toenemend risico op complicaties bij patiënten’, schrijft Hiddes. Volgens Hiddes zijn veranderingen op zich geen probleem, maar wel de manier waarop en de snelheid waarmee. Hij stelt dat afbouwen van de beide spoedhulpen alleen geleidelijk kan en dat er op andere plekken extra capaciteit nodig is.