Dinnerdienst in Ichthuskerk zorgt voor verbinding: ‘De muurtjes moeten wegvallen’

Hoogeveen - Slager Rolph Drent sluit zaterdagavond de zaak af, maar dan is hij nog lang niet klaar met werken. Die avond haalt hij al het buffetgerei bij zijn klanten op. Dat doet hij niet voor niets, zondagavond wordt in de Ichthuskerk een ‘dinnerdienst’ gehouden. De kerkzaal wordt omgebouwd tot restaurant en er komt ruim 250 man eten. Dan moet je wel goed voorbereid zijn.

Samen met makelaar Ronald Otten is Drent onderdeel van de organisatie van dit evenement. ‘Elke maand is er in de christelijk gereformeerde kerk aan de Rozenstraat 1 een ontmoetingsdienst. Dit is een laagdrempelige dienst met afwisselende sprekers en thema’s. Met deze dienst willen we een kerk zijn zonder muren, waar iedereen welkom is’, vertelt Otten.

Tweede editie

Een van die ontmoetingsdiensten is dus de dinnerdienst, die wordt gehouden om het nieuwe jaar in te luiden. Het is de tweede editie.

‘Vorig jaar was een groot succes. Ik denk dat we tussen de 220 en 250 eters hadden. Eten verbindt, merken we. Er komen ook veel bewoners van het asielzoekerscentrum. Zij voelen zich heel verbonden met onze kerk. Het is echt een open kerk voor iedereen. Predikant Lieuwejan van Dalen zet zich hier samen met veel vrijwilligers hard voor in. Hij wil een connectie tussen de samenleving, dat er ook een plek is voor iedereen bij God en in onze samenleving. De muurtjes moeten wegvallen’, aldus Otten.

Gemêleerd gezelschap

Het gezelschap is zondag dus gemêleerd. Naast de kerkgangers van de Ichthuskerk, is er ook bezoek van de buren. ‘We hebben de kerkgangers én de predikant van Beth-El ook uitgenodigd. Dominee Wietse van der Hoek verzorgt de Bijbellezing’, vertelt Drent.

Om 18.00 uur gaat iedereen aan tafel om te genieten van een Oosterse maaltijd, die is bereid in de keuken van Slagerij Drent. ‘Ik ben al dagen bezig met voorbereiden. Ik heb geen bedrijf dat zomaar een buffet voor 300 man kan verzorgen dus dat is echt even plannen. Hoeveel opscheplepels moeten we hebben? En waar staan alle au bain maries? Gelukkig word ik zondag met het koken bijgestaan door acht vrijwilligers. Gisteravond dacht ik nog aan de kroepoek. Ik moet bijna 80 zakken bestellen! Het is veel werk, maar bovenal is het gewoon ontzettend leuk om te doen.’

Tijdens het eten gaat dominee Van der Hoek voor.

Het thema is (verbondscoach) Jezus voor het positiespel van het leven. De dienst duurt tot ongeveer 20.00 uur.

De muziek wordt verzorgd door muzikanten van beide kerken, onder leiding van Dave van Room.