Jaron Tichelaar uitgeroepen tot Jong Hoogevener van het Jaar 2018

Hoogeveen / Noordscheschut – Jaron Tichelaar is uitgeroepen tot Jong Hoogevener van het Jaar 2018.

De 17-jarige inwoner van Noordscheschut die zich op allerlei manieren inzet voor duurzaamheid, neemt daarmee het stokje over van Stefan Alles, vorig jaar de eerste winnaar van de nieuw in het leven geroepen titel. ‘Als iedereen was zoals jij, dan was de wereld al gered’, sprak burgemeester Karel Loohuis lovend.  

Inspiratie

De bekendmaking van de Jong Hoogevener van het Jaar vond woensdag plaats tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Burgemeester Loohuis vertelde dat de titel voor veel jonge mensen een inspiratie is gebleken.

Een kinderjury onder voorzitterschap van Stefan Alles heeft zich over alle genomineerden, tien in totaal, gebogen. Aan de hand van een hilarisch filmpje, gemaakt door Young TV, werd het proces van jureren uit de doeken gedaan en de naam van de uiteindelijke winnaar onthuld. ‘Het gaat om iemand die zich niet alleen inzet voor Hoogeveen, maar voor de hele wereld. Hij zet zich in voor alles, planten, dieren en mensen. Hij is een voorbeeld voor anderen’, aldus de kinderjury. Zijn naam zingt dan al rond in de zaal: Jaron Tichelaar.

Officieel juryrapport

De kinderjury bestaat uit een vertegenwoordiging van leerlingen van scholen uit Hoogeveen. Naast voorzitter Stefan Alles zijn de juryleden Leon Kleine, Julia Kuin, Fleur Evers, Priscilla Zanting, Marit Schepers, Liwanu Fatbinan en Collin Hamer. Zij vertelden dat de keuze moeilijk was. Dat ze hun taak serieus namen, bleek wel uit het feit dat ze zelfs een officieel juryrapport hebben opgesteld. 

'Waardering is fijn'

Jaron was met een smoes naar de nieuwjaarsreceptie gelokt. Hij was in september een van de twee vertegenwoordigers uit de gemeente Hoogeveen die Prinsjesdag mochten bijwonen en gevraagd was of hij daarover wilde vertellen. ‘Dat klonk in eerste instantie best logisch’, zegt Jaron na afloop. Toch kreeg hij het vermoeden dat er wel eens wat anders achter zou kunnen zitten. Hij kreeg gelijk. Jaron is blij met zijn nieuwe titel. ‘Het is fijn waardering te krijgen, maar ik moet zeggen dat ook de andere genomineerden bijzondere dingen doen, zoals zieke of oudere mensen helpen. Ook dat is heel belangrijk.’

De jonge Noordscheschutter ontving een glazen bokaal in de vorm van een high five, gemaakt door glaskunstenaar Greet Scholten, die door Stefan Alles werd overhandigd. Ook kreeg hij een cheque ter waarde van 250 euro, te besteden aan een doel op het gebied van duurzaamheid. Jaron bedankte iedereen die hem gesteund heeft bij zijn projecten de afgelopen tijd.

Tv-bekendheid?

Jaron was als klein kind al een natuurliefhebber, vertelt zijn vader. Zijn echte passie voor duurzaamheid ontstond echter tijdens een project op school. Sindsdien heeft hij al veel ondernomen. ‘Op dit moment ben ik bezig met twee zonneparken in ontwikkeling in Hoogeveen, maar dat is een lang en stroperig proces.’ Binnenkort reist hij af naar Amsterdam voor een gesprek met een zogenaamd format ontwikkelingsbedrijf. ‘Ik ben uitgenodigd om te komen sparren over een nieuw tv-programma voor de Nederlandse omroep op het gebied van duurzaamheid.’ Lachend voegt hij eraan toe: ‘Het zou natuurlijk mooi zijn als ik ook zelf iets in dat programma kan gaan doen. Dat mensen op straat denken: hé, dat is Jaron, die van tv.’

Muziekproject voor jongeren

Toch is duurzaamheid niet het enige waar de Noordscheschutter zich voor interesseert. Hij verklapt: ‘Ik heb ook een zwak voor muziek en ben momenteel bezig met iets compleet anders, een muziekproject voor jongeren. Ik ben in contact gekomen met De Tamboer. Omdat er voor de jeugd slechts een mager muzikaal aanbod is, wil ik graag een festival organiseren met artiesten van nationaal niveau.’ Het muziekfestival moet ergens volgend jaar gaan plaatsvinden. Maar Jaron zou Jaron niet zijn als hij er ook niet iets anders aan koppelt. ‘Ik wil dit gaan organiseren met andere studenten. In het kader van praktisch leren.’ Wordt ongetwijfeld vervolgd.