Krokodil veroorzaakt vliegramp

Hoogeveen - Van weinig andere facetten van onze samenleving zijn zoveel merkwaardige en bizarre verhalen bekend als van de wereld van de luchtvaart. U heeft er in de afgelopen 47 jaar al heel wat in onze rubriek Luchtpost kunnen lezen.

Ook de verhalen die u vandaag kunt gaan lezen - en die overigens niet allemaal een happy-end hebben - vallen in deze categorie. En ook al zult u er soms misschien uw twijfels over hebben, ze zijn allemaal waargebeurd.

Piper-sportvliegtuig

Voor het eerste verhaal gaan we naar de VS. Daar was op 17 februari 1994 een vlieger in zijn Piper-sportvliegtuig op weg van Springfield in Kentucky naar Crossville in Tenessee. Hij zat alleen in het vliegtuig en door een combinatie van warmte en vermoeidheid viel hij ergens onderweg in slaap. Toen hij vijf uur later wakker werd bevond hij zich boven de Golf van Mexico met nog maar voor twintig minuten vliegen brandstof aan boord. Hij stuurde een ‘Mayday’ (noodoproep) de ether in en werd daarop te hulp geschoten door vliegtuigen van de Coast Guard en de Amerikaanse luchtmacht. Deze begeleidde hem naar St. Petersburg, waar zich het dichtstbijzijnde vliegveld bevond. Maar op ruim 100 kilometer van St. Petersburg hield de motor van de Piper het wegens brandstofgebrek voor gezien en zag de piloot zich gedwongen een noodlanding te gaan maken op zee. Even later werd hij opgevist door een helikopter van de Coast Guard.

Hond

Op een mooie junidag wilde een piloot met zijn Aronca sportvliegtuigje opstijgen vanaf een vliegveldje in de buurt van het plaatsje Clear in Alaska. Op de achterbank had hij zijn hond zitten. Nu wilde het geval dat het terrein vanwaar opgestegen werd niet overal even egaal was. Tijdens de start ging het vliegtuigje door een kuil waarna door de schok de achterdeur van het vliegtuigje openschoot en de hond aanstalten maakte om naar buiten te springen. Razendsnel draaide de piloot zich om en kon nog juist op tijd de hond vastgrijpen om te voorkomen dat hij zou ontsnappen. Terwijl het vliegtuigje vaart minderde en de piloot nog steeds bezig was om zijn hond onder controle te houden, kwam het neuswiel in een kleine greppel terecht waarna het toestel over de kop sloeg. Zowel het baasje als de hond kwamen er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf.

Krokodil

Een krokodil die de oorzaak is van een vliegtuigongeluk klinkt als het scenario voor een slechte B-film, maar het lijkt er sterk op dat de aanwezigheid van een krokodil in een vliegtuig de oorzaak is geweest van een ernstig vliegtuigongeluk in Congo in augustus 2010. Het vliegtuig, een LET 410, dat van Kinshasa afkomstig was, stortte twee minuten voor de landing neer op een huis vlakbij de stad Bandundu. Twintig mensen, waaronder de piloot, kwamen daarbij om het leven. De enige overlevende verklaarde dat het ongeluk veroorzaakt was door een ontsnapte kleine krokodil. Volgens de ooggetuige, had een medepassagier het dier mee aan boord gesmokkeld in een sporttas, waarschijnlijk met de bedoeling het dier elders te verkopen. Op de een of andere manier wist de krokodil tijdens de vlucht te ontsnappen waardoor er, begrijpelijk, grote paniek aan boord ontstond. Omdat de krokodil zich in het achterste deel van het vliegtuig bevond, rende de stewardess schreeuwend naar de voorkant, gevolgd door de meeste passagiers. Het vliegtuig raakte daarop in onbalans. Het bevel van piloot Chris Wilson dat iedereen weer snel op zijn plaats moest gaan zitten had geen enkel effect waarna het vliegtuig crashte. De krokodil overleefde de crash, maar werd later met machetes door omwonenden van de crashplaats gedood.

Gifslang

Eenzelfde soort gebeurtenis speelde zich af in South-Carolina toen een helikopterpiloot opeens een gifslang uit het ventilatiekanaal zag opduiken tijdens de vlucht. Hij deed wat de meeste andere mensen ook gedaan zouden hebben: hij probeerde het dier dood te trappen. Maar mannen kunnen heel slecht twee dingen tegelijk doen, met als gevolg dat hij de controle over zijn helikopter verloor en neerstortte. Hij overleefde de crash, maar raakte wel zwaargewond. De slang mankeerde niets en vertrok met de zuiderzon.

Bruidsboeket

Een Italiaans stel wilde op hun trouwdag een oude traditie in een nieuw jasje steken en besloot een vliegtuigje met piloot te huren. Ze wilden vanuit dat vliegtuig het bruidsboeket naar beneden gooien, terwijl alle vrijgezellen in een lange rij opgesteld stonden. Zo gezegd, zo gedaan. Boven de rij vrijgezellen gekomen wierp iemand vanuit het vliegtuig het boeket naar beneden. Helaas eindigde het boeket niet in de armen van een van een wanhopige vrijgezel, maar kwam terecht in de motor van het vliegtuig die prompt in brand vloog en explodeerde. Het vliegtuig dook daarop in een nabijgelegen hostel, waar zich op dat moment 50 mensen bevonden. Als door een wonder raakte bij dit alles niemand gewond, maar het is onnodig te zeggen dat de rest van het bruiloftsfeest toch enigszins in mineur verliep.