Jaaroverzicht 2018: het best gelezen nieuws van maart

Gemeentebelangen is de grootste partij in Hoogeveen geworden. Dat blijkt nadat alle stemmen zijn geteld. De SGP komt voor het eerst in de Hoogeveense gemeenteraad. Gemeentebelangen en CDA wisselen stuivertje.

GB wint een zetel en komt op 8 uit. CDA verliest er een en komt op 7 uit. De VVD wordt met 4 zetels (+1) de derde partij van Hoogeveen. De liberalen worden gevolgd door SP (+1) en CU. PvdA is de grote verliezer en gaat terug naar 2 zetels (-2). D66 wint er een en komt uit op 2 zetels. GroenLinks behoudt haar ene zetel. Gemeentebelangen en de SGP zijn de grote winnaars van de verkiezingen en konden van iedereen de felicitaties in ontvangst nemen. Zelfs na een hertelling veranderde de zetelverdeling niet ten op zichte van de oorspronkelijke uitslag. De hertelling was door de PvdA aangevraagd omdat de partij drie stemmen tekort kwam voor een restzetel en op zes stembureau onregelmatigheden geconstateerd waren.

Zeeheldenbuurt eert Henk Otten

Stilletjes kijkt Henk Otten (65) om zich heen. De groep bij het buurtgebouwtje De Kajuit in de Zeeheldenbuurt wordt groter en groter. De Hoogeveense opbouwwerker die met pensioen gaat is door zijn opvolger Gertjan Tuller naar de Trompstraat gelokt. ‘Laat jij me vandaag de Zeeheldenbuurt zien, daar zijn we nog niet geweest.’ Er staat iets te gebeuren, maar wat? Henk Otten, die al 39 jaar in Hoogeveen werkt, gaat gemist worden. Hij begon ooit als jeugd- en jongerenwerker. Op zijn vouwfiets -hij is al aan zijn vierde bezig- heeft hij Hoogeveen jarenlang doorkruist. Inmiddels is hij opbouwwerker, maar bleef altijd betrokken bij de mensen in de samenleving. Luisteren en creatieve oplossingen zoeken kan hij als geen ander en dat wordt gewaardeerd. Zeker in de Zeeheldenbuurt. Als het bord tevoorschijn komt, krabt Henk eens op zijn hoofd. ‘Dank je wel’, stamelt hij.

Sisr en Pieters winnen Ronde van Drenthe

De Tsjech Frantisek Sisr en de Nederlandse Amy Pieters wonnen de Ronde van Drenthe in 2018. Sisr was in de eindsprint van een kopgroep duidelijk de sterkste. De heren maakten er een spannende koers van, waarbij het peloton lang net achter de kopgroep reed, maar het gat niet wist te dichten. ‘Dit is mooi voor de ploeg én voor mij, natuurlijk’, aldus Sisr meteen na afloop van de wedstrijd. ‘Ik ben een goede sprinter. Ik heb mijn kans daarom ook afgewacht.’ Sisr vond het een zware wedstrijd. ‘Vlak voor de start en tijdens de eerste kilometers voelde ik me niet zo lekker, maar gelukkig ging het steeds beter.’ De dameseditie van de Ronde van Drenthe werd gewonnen door Amy Pieters gewonnen. Pieters was in een mini-massasprint te sterk voor Alexis Ryan, die eerder in de week nog de sterkste in de Drentse Acht van Westerveld. Het was een zware koers. Toch waren het niet de kasseienstroken of de VAM-berg die de grote schifting bracht. Het was vooral glad en nat.

Ode aan Jannie Karst 

In de theaterzaal van theater De Tamboer in Hoogeveen werd een inloop gehouden om afscheid te nemen van de Drentse zangeres Jannie Karst-Dubbelboer. Elke bezoeker kreeg de gelegenheid om langs haar kist te lopen die voor het podium stond. De geliefde zangeres overleed op 76-jarige leeftijd na een kort ziekbed in het ziekenhuis in Emmen. Samen met haar zoon René vormde Jannie Karst het Duo Karst. Alle teksten van de liederen voor dit beroemde duo werden in Zuidwolde aan de keukentafel geschreven door Jannie en de muziek werd gecomponeerd door haar zoon en collega René. Na de inloop werd in dezelfde zaal met de familie Karst een laatste (muzikale) ode aan de zangeres Jannie gebracht. Naast de vele liederen die ten gehore werden gebracht en de vele gemoedelijke familiefoto's die op een groot scherm getoond werden, voerden enkele vrienden van de familie het woord. Prachtige en lovende woorden werden gesproken door Jans Polling, Marga Kool en Jacques d'Ancona. De laatstgenoemde spreker noemde Jannie Karst 'de koningin van het Drentse lied'. Naast deze vrienden van de familie, waren er ook bijdragen van familieleden. Zo stak de kleindochter van Jannie op het podium een kaars aan, die naast een foto van de zangeres stond, bracht zoon René prachtige liederen ten gehore, en lazen de dochters Erikah en Tanja een prachtige en bewogen tekst voor.

Brand verwoest voorhuis Manege Smit

Een hevige brand heeft in de nacht van 23 op 24 maart een onbewoonde woning in het voorhuis van Manege Smit aan de Oostering totaal verwoest. Brandweerkorpsen uit Hoogeveen en Ruinen waren snel ter plaatse en konden voorkomen dat het vuur zich naar de schuur verplaatste. Even werd gevreesd dat het dak, bedekt met asbestplaten, vlam zou vatten, maar ook dit kon voorkomen worden. Omdat de oorzaak van het ontstaan van de brand vooralsnog niet duidelijk is, werd de omgeving door de politie afgezet als ‘plaats delict’.

Toch levenslang voor moordbroers

De broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen zijn in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Drie weken geleden eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de moordbroers. De rechter was ervan overtuigd dat de twee in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo met een vuurwapen om het leven brachten. De man was aan het wandelen met zijn hond op het Dwingelderveld. In juli 2013 wurgde het duo het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo.

Geen complexe operaties in Bethesda

Patiënten uit de regio die een nieuwe heup of knie nodig hebben, worden vanaf 1 april geopereerd op locatie Bethesda in Hoogeveen, operaties als gevolg van botbreuken worden voortaan uitgevoerd op locatie Refaja (Stadskanaal). Dat meldde Treant Zorggroep. Hierdoor blijft er in Emmen meer tijd beschikbaar voor complexe operaties en spoedingrepen. Spoedeisende zorg, ook bij botbreuken en (heup)fracturen, biedt Treant ook na 1 april aan op alle drie locaties. 'Behoud van goede, bereikbare en betaalbare zorg. Daar staat Treant voor. Dat gaat ons alleen lukken als we onze zorg anders organiseren. Dit is een van de noodzakelijke maatregelen', aldus bestuursvoorzitter Carla van de Wiel. 'Concentreren van een beperkt aantal ingrepen stelt ons in staat om ook in de toekomst de zorg te leveren waar onze patiënten behoefte aan hebben

Wolf in Drenthe, schapen dood

Jantinus de Groote uit Tiendeveen weet het zeker: zijn vier dode schapen zijn te pakken genomen door een wolf. 'Ik was gisteren om vijf uur 's middags bij de schapen. Er lag er een dood. Even later kreeg ik telefoon van een andere schapenboer. Die had er ook vier gevonden. Het moet wel een wolf zijn geweest.’ Ook uit de omgeving van Nieuw Moscou en Zuidwolde kwamen meldingen over een wolf.

Eerste Hoogeveen on Stage is succes

Tijdens de eerste Hoogeveen on Stage waren 237 bedrijven en ruim 800 leerlingen aanwezig. Zo werd het beroepenfeest voor vmbo-leerlingen een enorm succes. Hoogeveen on Stage werd georganiseerd om de keuze voor een vervolgopleiding makkelijker te maken. Alle leerlingen zijn straks hard nodig in het bedrijfsleven en dat beseffen de ondernemers in Hoogeveen maar al te goed.

Gemeente Hoogeveen koopt Maxx Sports and Events

Maxx Sports and Events is verkocht. De gemeente Hoogeveen heeft het complex met de omliggende gronden aangekocht. Voor een schijntje, zo vertelt eigenaar Max Jacobsen. ‘Het is een deal die door mij door de strot is geduwd’, zegt de ondernemer aangeslagen. Wethouder Jan Steenbergen wil het nieuws niet bevestigen. Hij onthoudt zich nog altijd van commentaar.