Illegale graafacties in Koekange: politie grijpt in

Koekange - Een groepje illegale gravers is vannacht door de politie opgepakt bij de woning van de familie Mulders aan de Koekangerdwarsdijk in Koekange. Ze waren daar in het achterliggende weiland op zoek naar het mogelijke lichaam van Willeke Dost.

De gravers waren illegaal aan de slag gegaan na berichtgeving op Facebook over de nachtelijke graafactie van Ab Bruintjes en Jan Huzen in de nacht van eerste op tweede kerstdag. Zij groeven op een plek die door de speurhonden van Signi was aangewezen. De ‘arrestanten’ van vannacht werden vrijwel direct weer vrijgelaten, waarbij ze wel werden toegesproken door een Officier van Justitie. Mogelijk worden ze nog wel opgeroepen voor verhoor.

Die actie liep op niets uit, enerzijds omdat het gewoon veel te donker was en de heren op de nodige wortels stuitten, anderzijds omdat ze gesnapt werden door de huidige bewoner. Daarop staakten ze hun graafactie, maar omdat deze door videojournalist Max Werkman was vastgelegd en de volgende dag op Facebook werd geplaatst, ontstonden heftige discussies in de speciale groep ‘Zoekactie Willeke Dost’. Resultaat: andere personen togen zondagmiddag naar de Koekangerdwarsdijk om te graven. ‘Dat ging buiten ons om’, zeggen Huzen en Bruintjes allebei.

Volgens Jan Huzen heeft hij met Ab Bruintjes gegraven op een plek waar grondradarbeelden een grafvorm aantroffen op een meter diepte: 85 centimeter breed en 185 centimeter lang. ‘Onze intentie was te onderzoeken of dit klopt, niet meer en niet minder. Wij hebben dit in het donker niet vast kunnen stellen’, aldus Huzen. Hij zegt dat ze min of meer genoodzaakt waren tot de actie, omdat de politie harde bewijzen wil. ‘Daar kan ik me iets bij voorstellen.’