Ook derde Hoogeveensche Kuiertocht weet te verrassen

Hoogeveen - ‘We hebben genoten!’ Het was na afloop steeds weer het, haast saaie, antwoord op de vraag aan deelnemers hoe ze de Hoogeveensche Kuiertocht dit jaar vonden. Na twee zeer succesvolle edities, klonk er opnieuw alleen maar lof voor de organisatie, Rotary Club Hoogeveen.

Dit keer ging de route door Hoogeveen-Noord. De belofte vooraf dat het wederom verrassend zou worden, werd meer dan waargemaakt. Er werd gewandeld over de oud spoorweg, langs onverwachte plekjes, over onbekende paadjes, door kerken en bedrijven.

Sfeer is opperbest

De rij buiten is enorm en staat bijna tot aan de Blankenslaan-Oost, maar helemaal niemand die daarover klaagt. De sfeer is opperbest. De 2500 deelnemers aan de Hoogeveensche Kuiertocht hebben zin in een avondje kuieren. In de tent van het Nieuwjaarsfeest op de Markt, die dit jaar als startlocatie dient, is het warm en gezellig. Mede dankzij dweilorkest Dinges. Het aftellen begint. Na een luidkeels ‘Go!’ zet de stoet zich in beweging. De derde editie van de Hoogeveensche Kuiertocht is ‘los’.

Grote bollen dansen over de vijver

De tocht gaat over het Museumlaantje langs de Professor Titus Brandsmaschool, waar de 6-jarige Hannah Pol, ‘over een paar nachtjes word ik 7’, een van de leerlingen is die chocolaatjes uitdeelt. Dat gebeurt in eerste instantie ietwat schuchter, maar al snel gooit ze de schroom van zich af. Het Oostenrijkse laantje, toch al een stijlvol straatje, is sfeervol verlicht. Een accordeonist speelt er zijn vingers zo ongeveer blauw. In de Eisenhowerstraat dansen grote bollen met daarin verlichte mensen over de vijver. Ineens stokt de stoet. In de donkere lucht duiken vlammen op. Het blijkt een schattig vuurspuwend draakje te zijn, die zich per fiets voortbeweegt. In de stationsoverkapping zingt vrouwenkoor Chacota uit Zuidwolde. Menigeen blijft even staan luisteren. De vrouwen krijgen heel wat applaus deze avond.

Cadillac de Ville

De vrijwilligers moeten er een heel karwei aan hebben gehad: het plaatsen van lampjes zo ongeveer om de meter langs vrijwel de gehele route. Maar de waardering ervoor is groot. Niet alleen de organisatie, maar ook enkele bewoners langs de route hebben zich uitgeleefd. Zoals Glenn en Angelic Bloemberg. Hun trots, een lichtblauwe Cadillac de Ville convertible uit 1970, pronkt prachtig verlicht langs het donkere pad achter de Stuifzandseweg. ‘Ja, een echte Johnny en Anita-auto’, grinnikt Glenn. Hij bekent: ‘Het was zo’n twaalf jaar geleden liefde op het eerste gezicht.’ De oldtimer krijgt heel wat bekijks en er worden vrijwel continu foto’s van gemaakt. Glenn en Angelic vertellen er honderduit over terwijl op de achtergrond een draaiorgeltje speelt.

Opwarmen bij het vuur

Onderweg worden de deelnemers regelmatig verrast met een hapje of drankje. Een slokje bessen of Hoogeveens geluk, een stukje warme rookworst, chocolademelk, koek en ter afsluiting zelfs een oliebol. Ook Scouting Hoogeveen heeft zijn best gedaan een gezellige sfeer te creëren met onder meer meerdere kampvuurtjes, waar de wandelaars zich even kunnen opwarmen, en vier muzikanten die relaxte muziek spelen.

Robots werken onverstoorbaar door

De tocht gaat dwars door het gebouw van de Drentse Onderneming van het Jaar 2018, Vepa. Verrassend is vooral de immense hal, waar robots onverstoorbaar doorwerken. Er klinkt hiphopmuziek en eenmaal dichterbij blijken dansers van Dedicated Break Unit hun dansmoves te tonen. Een rookkanon zorgt voor een nog wat spectaculairdere aanblik. In totaal dertien dansers komen deze avond in actie. ‘Iedereen blijft even staan kijken. We krijgen leuke reacties’, vertelt Max Krijthe. Terwijl ‘This is how we do it’ uit de speakers knalt, toont een van de jongste dansers zijn breakdancekunsten en staat zelfs op zijn hoofd. Max kijkt trots toe. ‘Wij willen laten zien dat Hoogeveen ook kan dansen.’

Watergordijn met laserlicht

En nogmaals gaat het door een bedrijf, dit keer door Design Group (Hoomark). Tot ieders verrassing worden paraplu’s uitgedeeld. Dat blijkt geen overbodige luxe want de wandeling gaat letterlijk door een watergordijn, waar laserlicht voor extra amusement zorgt. Eenmaal weer buiten steelt op afstand een gigantische badeend de show. Dit deel van de route, langs het water aan de Fabrieksweg en door de Olde Looierij, verrast menigeen. In de Van Echtenstraat is korenmolen De Zwaluw verlicht terwijl zijn wieken onvermoeibaar rond gaan. De tocht gaat door de christelijke gereformeerde kerk. Eenmaal weer buiten zingt een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld gospelkoortje. En ook hier brandende vuurkorven en een gemoedelijke sfeer.

Nieuwe Park Dwingeland

De wandelaars kunnen alvast voorzichtig ervaren hoe het nieuwe Park Dwingeland eruit komt te zien. De stoet kuiert over het door het park slingerende asfaltpad. Het pad is klaar, de aankleding er omheen nog niet. Laserstralen verlichten de donkere lucht, terwijl midwinterhoornblazers van zich laten horen. Opnieuw gaat het door een kerk, de Hoofdstraatkerk, waar de Scala Musicalgroep de deelnemers alvast warm probeert te maken voor de musicalvoorstelling 3 Musketiers, die op 10 en 11 mei wordt opgevoerd in De Tamboer.

Apotheker Radijs

Een stukje Hoofdstraat wordt meegepakt, waar een rol is weggelegd voor de Historische Kring. Twee leden vermaken de deelnemers voor de apotheek. Johann Bisschop, voor deze avond in de rol van de vroegere apotheker Radijs, kan dit als geen ander. ‘Ik zie een patiënt’, roept hij en duikt op een van de wandelaars af. ‘Een lepeltje Teriac om morgen gezond weer op te staan.’ Hij pakt een nieuwe schone lepel en schenkt het drankje erop. ‘Met 64 kruiden, waaronder opium. Het werd 2000 jaar gebruikt’, vertelt hij smakelijk. Het smaakt kennelijk uitstekend want de patiënt in kwestie wil maar wat graag nog een lepeltje.

Geslaagde avond

De 6 kilometers zijn gelopen. In de Tamboerpassage is het eindpunt, waar dweilorkest Dinges net als bij de start zorgt voor een waar feestje. Met een grote lach op hun gezicht verlaten Ben en Tineke Mars uit Hoogeveen de passage. ‘We zijn er alle keren nog bij geweest en opnieuw was het een leuke tocht’, laten zij enthousiast weten. Ben: ‘Ik vond het vooral mooi dat we door Vepa gingen. Het bedrijf doet helaas nooit mee aan de Open Bedrijvendag, maar nu konden we toch eens binnen kijken.’ Ze zijn het er samen helemaal over eens: het was een verrassende tocht. ‘We wandelen veel, maar kwamen nu op plekjes waar we nog nooit waren geweest. Het was een geslaagde avond.’

Ook Joke Stuifzand en haar dochter Linda hebben zich prima vermaakt. ‘Het was de eerste keer dat wij meededen, maar we zeiden al tegen elkaar: volgend jaar weer’, aldus moeder Joke. Linda vult aan: ‘Je merkt aan alles dat er veel energie in is gestoken.’ Vooral het watergordijn bij Design Group vonden ze spectaculair, maar ook de onbekende plekjes konden ze enorm waarderen.

Buienradar

Voor de familie Prins, bestaande uit vader Richard, moeder Martine, zoons Dylano en Silvan van 12 en dochter Celina van 9, uit Hoogeveen was het eveneens de eerste keer dat ze erbij waren. ‘We wilden wachten tot de kinderen groot genoeg waren om mee te gaan’, vertelt Martine. Hoe ze het vonden? ‘Superleuk’, klinkt het in koor. ‘En 6 kilometer was prima te doen.’ Ze zijn het er unaniem over eens: het watergordijn was het allerleukst. Omdat papa bij Vepa werkt, was het ook speciaal om daar doorheen te lopen. Eerder die dag hebben ze regelmatig op Buienradar gekeken, zoals waarschijnlijk velen met hen, maar ook al zou het pijpenstelen regen: ze zouden ‘m hoe dan ook lopen. ‘Desnoods in de regenjas.’ Dat bleek gelukkig niet nodig, want zelfs de weergoden waren de Hoogeveensche Kuiertocht uiteindelijk best goed gezind. Het bleef bij slechts enkele spatjes regen.