Herinneringen ophalen tijdens Kiekiesdag

Hoogeveen - In 2014 stond de activiteit voor de allereerste keer op de agenda: de Kiekiesdag. Het betekende direct ‘volle bak’. En dus houdt de Historische Kring Hoogeveen op vrijdag 28 december inmiddels al voor de vierde keer de ‘fotokijkdag’ in ’t Kringhuus aan de Schutstraat.

Een dag die bovenal in het teken staat van oude school- en/of klassenfoto’s verzamelen en delen en het benoemen van zoveel mogelijk personen die op de foto’s staan. Maar bovenal ook een dag van oude bekenden ontmoeten, want voor menigeen wordt het een soort reünie, en herinneringen ophalen.

Enorme vellen papier

Op de tafel in ’t Kringhuus liggen enorme vellen papier met daarop grote klassenfoto’s geplakt. Van onder meer De Weidebloem, de Apolloschool en de Juliana van Stolbergschool. Bedoeld om voor het raam te hangen om bezoekers naar binnen te trekken. Want niets leuker dan foto’s kijken om te zien of er een bekende, of misschien jijzelf wel, tussen staat.

Berta Gort en Ria Kuik zijn al maandenlang elke maandagmiddag druk met de voorbereidingen. ‘Kijk, deze hele wand staat vol mappen. De rode zitten vol klassenfoto’s van scholen in Hoogeveen, in de blauwe mappen zitten de foto’s van de scholen uit de buitendorpen’, legt Berta uit. Ze is sinds vijf jaar algemeen bestuurslid en overduidelijk met hart en ziel betrokken bij de grootste vereniging van Hoogeveen (2866 leden). Ze trekt er enthousiast één tussenuit en slaat die open. Elke pagina is genummerd en telt twee dezelfde foto’s: het origineel en een kopie waarbij bij elke persoon een nummer is geplaatst. Op een A4’tje ernaast zijn hier en daar namen bij de nummers ingevuld. Een groot aantal ontbreekt echter nog. En dat is precies waar ze met de Kiekiesdag verandering in proberen te brengen.

1940 tot heden

Er worden tijdens Kiekiesdag foto’s getoond van 1940 tot heden. ‘We hebben ook veel oudere foto’s, vanaf 1881, maar juist om het wat actueler te houden, hopen we meer herkenning te krijgen’, vertelt Ria. Zij is inmiddels geen bestuurslid meer, maar nog altijd zeer actief. Samen met Berta organiseert ze heel wat activiteiten, zoals binnenkort bijvoorbeeld een expositie over de geschiedenis van de telefonie. De beide vrijwilligsters hopen dat bezoekers van de Kiekiesdag ook zelf schoolfoto’s van vroeger meenemen, want ze willen het aantal foto’s in het archief dolgraag uitbreiden. ‘We zijn nog lang niet volledig. Ook jonge foto’s zijn zeer welkom, want uiteindelijk wordt immers alles geschiedenis.’ Wie foto’s meeneemt, hoeft ze niet af te staan. De foto’s worden gescand. Ria en Berta geven aan onder meer graag schoolfoto’s te ontvangen uit de buitendorpen, waaronder uit Fluitenberg en Pesse. Beiden vinden het van belang dat er zo veel mogelijk informatie vergaard wordt. Ria: ‘Het gaat om de historie. Niet alleen om de mensen die op de foto’s staan, maar ook om de schoolgebouwen, die er veelal niet meer zijn.’

Foto’s van verenigingen

In de hal zijn ditmaal ook foto’s van verenigingen opgehangen. ‘Dat is dit jaar een extraatje. We hopen zo eveneens mooie verhalen en anekdotes te ontvangen over het verenigingsleven in Hoogeveen. We gaan binnenkort namelijk ook deze foto’s digitaliseren’, vertellen de twee vrouwen elkaar aanvullend.

De Kiekiesdag trekt jaarlijks zo’n tweehonderd bezoekers. Niet alleen uit Hoogeveen en omgeving, maar ook van ver daarbuiten. Berta: ‘We hebben hier zelfs wel bezoekers uit Groningen en Enschede gehad. Zij horen het van familie of hebben het gelezen in de Veenmol en maken er een dagje uit van.’ Iedereen is welkom tijdens Kiekiesdag, dus ook niet-leden. ’t Kringhuus is vrijdag 28 december geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De koffie staat klaar. ‘Wij hopen natuurlijk dat het weer druk wordt. Het is een erg gezellige dag waar vaak verrassende gesprekken ontstaan. Wat dat betreft vinden we het ook best spannend. Wat voor een verhalen krijgen we dit keer te horen? Wij kijken er in ieder geval naar uit.’