Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Het zijn maar cijfertjes toch?

41% van de Nederlandse vrouwen is ooit slachtoffer van fysiek geweld geweest. Bijna driekwart (73%) van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd.

Een kwart (25%) van de Nederlandse vrouwen is slachtoffer van fysiek of seksueel geweld gepleegd door een partner of ex-partner. Een op de tien (10%) Nederlandse vrouwen heeft een verkrachting meegemaakt. Een kwart (26%) van de Nederlandse vrouwen heeft stalking meegemaakt. Het zijn maar cijfertjes toch? 

Color the world orange

Vrijdagmiddag kreeg ik ze voorgeschoteld. Ik schreef de gegevens snel op. Informatie voor mijn verhaal over de actie Color the world orange. Oranje is deze dagen niet de kleur van onze nationale trots, maar een kleur van hoop. De kleur die aangeeft dat geweld tegen vrouwen niet oké gevonden wordt. Maar het is er wel. Het is er zo veel dat ik eraan gewend ben en er zelfs bijna mijn schouders voor ophaal.

 

Twijfel

Ik keek vrijdag nog eens naar het snel neergekrabbelde lijstje en realiseerde me dat ik er heel wat af kan vinken. Gebeurtenissen in een ver verleden, bijna in de vergetelheid geraakt. Nu ik dit schrijf twijfel ik nog. Kan ik dit wel zeggen? Wat zal men wel niet van mij denken? Slet, hoer, ze zal het er wel naar gemaakt hebben? Juist dat is het probleem. Vrouwen houden hun mond uit schaamte, voor iets waar ze vaak helemaal niets aan konden doen. Hun enige ‘misdaad’ is dat ze vrouw zijn.

 

Machtsmisbruik

Verkrachting, seksueel misbruik of andere vormen van geweld zijn wrede uitingen van machtsmisbruik door mannen. Blijkbaar worden sommige mannen heel bang van vrouwen. Ook om me heen zie ik het geweld tegen vrouwen. Ik kan zo al drie gevallen noemen. Zo had een vriendin ooit een partner met een voorliefde voor veel alcohol. Die liet haar nogal eens alle hoeken van de kamer zien. Een buurvrouw (ik heb er veel, ik woon in een flat) bekende mij ooit ieder jaar met de jaarwisseling paniekaanvallen te krijgen. Jaar in jaar uit herbeleeft zij op nieuwjaarsnacht een groepsverkrachting en een andere ex-buurvrouw is door de politie uit huis gehaald. Die verstopte zich onder het bed of sloot zich op in de badkamer als haar man weer eens de geest kreeg en haar met een riem wilde bewerken.

 

Cultuur

En dan hebben we het hier over Nederland! In onze cultuur valt de afkeer van vrouwen nog mee. Denk aan de verhalen over vrouwenbesnijdenis, dichtgenaaide vagina’s of vrouwen die in de gevangenis belanden voor babymoord omdat hun kind dood geboren wordt. Of dat je in Dubai in een cel wordt gezet omdat je aangifte doet van verkrachting. Je misdaad: sex buiten het huwelijk. Voor al die vrouwen brandt nu oranje licht en dragen mensen oranje sjaaltjes en dergelijk. Zou het helpen? Ik vrees van niet. Maar toch zit er nu een oranje bloemetje in mijn haar.