Bert Visscher steelt de show in vermakelijke familievoorstelling

Locatie: Plaats

Zes Groningse theatervrienden kwamen na de christmas pantomime Robin Hood en de zeven dwergen in 1987 van Jan Veldman op het idee deze voorstelling dit najaar in een nieuw jasje te steken en opnieuw op te voeren.

Zo is Sneuwitje en een stuk of zeven dwergen ontstaan en wordt tot en met 29 december in verschillende noordelijke theaters opgevoerd.

De cast bestaat uit Groningse cabaretiers, zangers en acteurs en de bekendste zijn Bert Visscher, Arno van der Heyden, Alina Kiers, Carmen Schilstra en Frank den Hollander. Je weet eigenlijk niet wat je kunt verwachten, maar onder regie van Jack Nieborg gaan de Groningse theatervrienden helemaal los in een leuke voorstelling waarin een sprookje en een volksverhaal in elkaar gevlochten worden.

In een musicalachtige sfeer komen Sneuwitje en een wisselend aantal dwergen volksheld Robin Hood tegen, die steelt van de rijken en verdeelt de buit onder de armen. Koning Richard Leeuwenhart van Engeland, gespeeld door een ijzersterke Arno van der Heyden, gaat op kruistocht en Jan kroont zichzelf tot koning. Leeuwenhart wil terugkeren, maar zal af moeten rekenen met Jan.

Daar tussendoor speelt het verhaal van Sneuwitje, die met een jaloerse zus te maken krijgt en ook twee spiegels spelen een belangrijke rol. Een stuk of zeven liedjes, die gemaakt zijn door Jan Veldman, vormen een waardevolle afwisseling van de scènes en worden op een knappe wijze door vier kundige muzikanten begeleid. Er zijn maar liefst 38 rollen en iedereen speelt dan ook verschillende personages en in het begin is het wel even wennen om Carmen Schilstra, die Robin Hood speelt, even later ook als padvinder over het podium te zien dansen.

Zelfs de muzikanten verschijnen als padvinder, paleiswacht of dwerg en zij vallen acterend beslist niet uit de toon. Schilstra zingt uitstekend en ook de dansjes zijn aantrekkelijk en functioneel.

De voorstelling wordt in een fantastisch decor gespeeld met knappe lichteffecten. Een verlicht glas-in-lood raam laat men zakken en hangt halverwege en een paleis is gesuggereerd. Knap gedaan! Met zoveel verschillende rollen vinden achter de coulissen veel snelle verkleedpartijen plaats en dat is op zich ook een prestatie van formaat

Kinderachtig

Arno van der Heyden vertolkt maar liefst zeven rollen en daarmee maakt hij indruk. Hij probeert regelmatig het publiek bij het verhaal te betrekken, maar vragen als: ‘Willen jullie help roepen als er gevaar dreigt’, doen toch wel enigszins kinderachtig aan voor een volwassen publiek. Het verhaal is soms wel erg voorspelbaar. Bert Visscher als zwarte Barbara met, hoe kan het ook anders, een enorme buste, steelt toch de show met zijn bekende mimiek en houdingen. Je waant je soms in een conference van hem en hij zorgt ook voor een lokaal tintje door zo nu en dan de namen van dorpen in de omgeving van Hoogeveen de zaal in te gooien en dat werkt wonderwel. De Groningse artiesten brengen een alleraardigste kerstvoorstelling die uitermate geschikt is voor de hele familie en die twee uur lang boeit, maar zal niet door iedereen als ongeëvenaard topamusement beschouwd worden. Na afloop wacht de bezoekers nog een aangename verrassing en dat is een leuke vondst.