Voorbeschouwing: HZVV ontvangt Noordscheschut in lokale derby

Hoogeveen - De derby van het komende voetbalweekend is ongetwijfeld HZVV-Noordscheschut in 1E. In 4E wordt de andere lokale derby gespeeld, namelijk Nieuw Balinge-SCN. De absolute topper van het weekend is de strijd in de hoofdklasse A waarin koploper Hoogeveen op bezoek gaat bij nummer twee SDO in Bussum.

Zaterdag

1E: Het is al weer even geleden dat HZVV en Noordscheschut elkaar voor de competitie troffen. Dat gebeurde in het seizoen 2009/2010 en toen werd het in Hoogeveen 2-2 en in Noordscheschut 0-1. Beide ploegen verkeren in een andere stemming, want Noordscheschut bevindt zich na drie zeges op rij in de winning mood, terwijl HZVV al drie wedstrijden op rij niet won. Dinsdag ontliep HZVV op het nippertje een blamage door na een 1-1 stand tegen vierdeklasser Bakkeveen via strafschoppen verder te bekeren. Noordscheschut verkeert in een goede vorm, terwijl HZVV haar goede vorm van haar eerste acht gewonnen wedstrijden zoekt. Gezien het verleden is het opvallend dat HZVV thuis vrijwel nooit wint van Noordscheschut en gezien de huidige vorm van beide elftallen lijkt Noordscheschut de beste papieren te hebben voor deze derby.

2J: De Weide boekte na vier keer zonder winst een belangrijke zege bij Klazienaveen, amar de ploeg staat nog wel tiende. De Weide ontvangt nummer drie NEC Delfzijl, dat maar vier punten meer heeft. NEC Delfzijl heeft het momenteel moeilijk en haar laatste twee duels gingen verloren. Een thuiswedstrijd van De Weide is dit seizoen geen garantie voor een overwinning, want de thuisclub zegevierde thuis nog maar een keer. Bij winst kan De Weide zo maar een paar plaatsen stijgen.

3D: Hollandscheveld heeft het momenteel erg moeilijk en zakte naar de twaalfde plaats. De ploeg van trainer John Kikkert kwam al zes wedstrijden op rij niet tot winst en de laatste zege dateert van 13 oktober. Hollandscheveld gaat op bezoek bij nummer twee SVM, dat nog ongeslagen is. Het wordt toch wel eens tijd voor een daverende stunt van Hollandscheveld. ZZVV bleef voor de vierde keer op rij ongeslagen, maar de 2-2 tegen Bant viel toch enigszins tegen. ZZVV gaat naar nummer zeven BSVV dat al drie duels ongeslagen is. ZZVV heeft maar twee punten meer en het is zaak BSVV onder zich te houden. Hoogeveen hield SVM knap op 0-0, maar dat betekende wel dat de ploeg al vijf keer achter elkaar niet tot winst kwam. De ploeg gaat naar nummer drie Lutten dat slechts een keer verloor. Lutten verloor dinsdag een oefenwedstrijd van HZVV 2 met 6-0. Hoogeveen is dringend aan een zege toe. Elim pakte na twee gelijke spelen de draad weer op en won ruim van Fit Boys en nam de koppositie weer over van SVM. Elim gaat naar nummer acht Avereest dat van de laatste drie duels er twee won. Avereest won thuis nog niet dit seizoen en voor Elim zou dit duel drie punten moeten kunnen opleveren.

4E: De derby in 4E is Nieuw Balinge-SCN. Nieuw Balinge was drie keer op rij ongeslagen, maar ging zaterdag met 3-0 bij SVBO onderuit. SCN versloeg koploper Vitesse ’63 knap met 3-1 en is al vijf keer van de laatste zes duels ongeslagen. Tiendeveen verloor voor de zesde keer op rij en staat tiende. De ploeg gaat op bezoek bij hekkensluiter Borger dat alle negen duels verloor. Borger maakte slechts zeven treffers en voor Tiendeveen is het zaak weer eens een zege te boeken en de kansen daarvoor lijken levensgroot aanwezig.

5F: VCG presteert de laatste weken wat wisselvallig, waardoor koploper Mussel nog niet achterhaald kon worden. VCG staat tweede en ontvangt nummer vijf NWVV. De gasten zijn de laatste weken aardig op dreef, want NWVV is al drie keer op rij ongeslagen. VCG heeft maar vier punten meer, maar dat zouden er toch zeven moeten kunnen worden. VVAK gaat als een speer momenteel en won vier keer achter elkaar en nadert de top twee. VVAK ontvangt nummer acht FC Assen dat de laatste tijd wat punten begint te pakken. Van de laatste vier duels bleef het drie keer ongeslagen. Toch moet VVAK de drie punten thuis kunnen houden.

Zondag

Hoofdklasse A: Hoogeveen speelde gelijk tegen Achilles 1894 en zag nummer twee SDO de koploper tot op een punt naderen. Zondag staat de topper tussen beide ploegen op het programma in Bussum. SDO kent een goede fase en won van de laatste vijf duels vier keer. SDO speelt voor het vierde jaar in de hoofdklasse en maakte een stormachtige ontwikkeling door. In 2011 speelde de ploeg nog in de vierde klasse en promoveerde sindsdien vier keer en doet nu ook goed in de top mee. Hoogeveen heeft al eens eerder een nummer twee in eigen huis verslagen en ook nu lijkt Hoogeveen daar best toe in staat.

2L: Zuidwolde moet toch gaan oppassen, want het verloor zondag voor de derde keer op rij en staat op een dertiende plaats. De ploeg van Bas Bijen brengt een bezoek aan nummer zeven Beilen en heeft de punten hard nodig. Vorig jaar won Zuidwolde in Beilen en een herhaling zou zeer welkom zijn. Voor de beker troffen beide clubs elkaar dit seizoen al eerder en toen werd het 2-2. Beilen versloeg zondag na een mindere periode Germanicus met maar liefst 4-0 en Zuidwolde mag gewaarschuwd zijn.

4E: Pesse hield concurrent Titan op afstand en was niet ontevreden met 1-1. De ploeg van John Kramer reist af naar nummer twaalf Bargeres. De thuisclub behaalde onlangs haar eerste overwinning en heeft slechts vijf punten. Normaal gesproken mag koploper Pesse geen fout maken tegen deze tegenstander. Hodo is weer op de weg terug na een mindere periode en nam de tweede positie in. De ploeg van André Blom die bijtekende, krijgt nummer vijf DSC ’65 op bezoek. DSC ’65 verloor op de eerste wedstrijddag bij Pesse, maar daarna bleef het negen keer ongeslagen, waarvan vijf gelijke spelen. Een niet te onderschatten tegenstander dus voor Hodo.