Maandaggevoel: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Laat piet zelf bepalen welke kleur hij heeft

Hoogeveen is al heel lang op zoek naar een mooie dagattractie, maar in deze tijd heeft het er al een. De Stad van Sinterklaas zorgt voor veel plezier. Zo was vrijdag ook weer te lezen in deze krant. Zelf was ik een keer bij het spektakel en kan nog goed herinneren dat een meisje naar het toilet moest. Om de wc te bereiken moest ze door de kamer van Sinterklaas.

Op deze ontmoeting was het meisje duidelijk nog niet voorbereid. Terwijl de Sint haar uitnodigde om alvast bij hem te komen, ging het meisje dicht tegen haar moeder aanstaan en zei heel zachtjes ‘Mama, ik moet naar de wc.’ Deze emotie kan ik me goed voorstellen. De aankomst van Sinterklaas en mijn verjaardag vielen vroeger altijd samen. Dat kon ik niet aan en steevast was ik ziek in die periode. Sinterklaas is een magisch feest dat bol staat van de tradities.

Traditie ligt onder vuur

Tradities die de laatste tijd nogal onder vuur liggen. Laat ik maar meteen met de duur in huis vallen. Ik vind dat zwarte piet moet veranderen. Het is onmogelijk om te ontkennen dat er een racistische ondertoon in de zwarte man die de witte man helpt zit. Dit doet mensen pijn. In de jaren ‘80 vertelde Gerda Havertong hier al over in Sesamstraat.

Tradities veranderen. Op deze manier blijven tradities juist levend. De tijd dat alleen mannen voor piet mochten spelen ligt al ver achter ons. Ook de roe en de dikke rode lippen van zwarte piet zijn verdwenen.

Sinterklaas heeft zich de laatste jaren meer en meer ontwikkeld tot een waar kinderfeest. En dat moet het ook blijven.

Het demonstratierecht is iets dat altijd moet blijven bestaan, maar voetbalhooligans horen niet thuis bij de intocht van Sinterklaas, laat staan de ME.

Het doet pijn in mijn hart dat de intocht van Sinterklaas zo beveiligd moet worden.

We moeten ophouden met het voeren van deze strijd. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in een discussie die zo gepolariseerd gevoerd wordt. Toch is er in deze kwestie volgens mij een oplossing. Mijn magische woord is zelfbeschikkingsrecht. Zelfbeschikkingsrecht voor de piet. Laat iedereen die piet speelt zelf bepalen hoe die eruit ziet. Zwart, roetveeg, wit of regenboog het is allemaal goed. Op deze manier zal de traditie langzaam veranderen, maar blijft het het kinderfeest waar ik zo dol op ben.