Noorderlichtjesparade: lekker overdreven glamour

Hoogeveen - Met het thema Sparkling belooft de Noorderlichtjesparade op zaterdag 15 december weer voor een bijzondere avond te zorgen in het centrum van Hoogeveen. De extra’s van dit jaar zijn de showbands die de stoet begeleiden, een lasershow en dit jaar lopen er zelfs spectaculaire steltlopers mee.

Alle vijftien deelnemers - variërend van praalwagens tot loopgroepen - zullen uitgedost met lampjes en glitters de (iets gewijzigde) route afleggen. 'Een parade vol glitters en schitteringen, lekker overdreven glamour. Dat is wat we dit jaar willen’, zegt Monique Oost van het organisatiecomité.

Whistle Mountain

Zeker is dat bij die vijftien deelnemers ook het winnende team van vorig jaar zit: Whistle Mountain. Driemaal op rij wonnen zij de hoofdprijs. In de schuur van de familie Smit wordt in het geheim gewerkt aan de wagen van dit jaar. ‘Meedoen en het plezier tijdens het bouwen blijft voor ons het belangrijkste’, aldus Joke Plag van het team.

Om de optocht nog meer elan te geven lopen dit jaar reusachtige ijskoninginnen op stelten mee in de stoet. Een spectaculaire act die niet meedingt naar de prijzen. De professionele ‘koninginnen’ zijn van Kunst op Stelten uit Tiendeveen. ‘Echt heel gaaf’, glundert activiteitencoördinator Daphne van der Wilt aan.

Showbands

Robertkoen Blokzijl, verantwoordelijk voor de showbands, heeft ook dit jaar grote namen weten te boeken. ‘Drie bands lopen mee in de stoet: drum- en showfanfare Advendo Sneek, van Limburg Stirum band uit Wezup en showband Takostu uit Stiens. Van Takostu komt ook de jeugdband naar Hoogeveen. Die loopt niet mee in de stoet, maar blijft in het centrum om te zorgen voor de sfeer. Dit jaar voegen de showbands zich op de Kerkstraat bij de stoet en de afsluiting is op het plein voor de Hoofdstraatkerk.’ De drie mooiste wagens of loopgroepen krijgen een prijs. De winnaars worden bepaald door een vijfkoppige jury bestaande uit wethouder Erik Giethoorn, André Klaster, Wim Mol, Rick Greving en Rardy Spruijt. Spruijt is lichtarchitect bij het Hoogeveense bedrijf 2Be Lighted. Spectaculair wordt ook de lasershow in de Hoofdstraat ter hoogte van het Cascadepodium. Daar worden ook de prijzen uitgereikt. Hiervoor wordt de Hoofdstraat tijdelijk ‘in de rook’ gezet.

De route is dit jaar iets gewijzigd ten opzichte van eerdere jaren: Newtonstraat – Kanaalweg – De Vos van Steenwijklaan – Grote Kerkstraat – Raadhuisstraat – Prinses Beatrixstraat – Van Limburg Stirumstraat – Schutstraat – Hoofdstraat.

De winkels zijn op 15 december extra lang open.