Weer graven naar Willeke Dost

Koekange - Er komt alsnog een particuliere graafactie naar Willeke Dost op het land achter de woning waar Willeke woonde aan de Koekangerdwarsdijk in Koekange. Dat hebben Ab Bruintjes en Jan Huzen twee weken na de graafactie van politie en Justitie besloten. Er is inmiddels een oproep op Facebook gedaan voor vrijwilligers. Als datum is zaterdag 15 december geprikt.

Het tweetal noemt de graafactie van twee weken geleden in alle facetten ‘een showafgraving’. En zegt dat er bij nader inzien helemaal geen toestemming nodig is van wie dan ook om daar te graven. ‘Enkel de schade die wij maken bij het opgraven van Willeke moeten wij vergoeden’, zegt Jan Huzen. ‘Daar hebben wij geen problemen mee.’ De twee lazen de wet er nog eens goed op na.

Het tweetal uit Koekange en Emmen is er nog steeds van overtuigd dat het lichaam van Willeke daar moet liggen. ‘Wij eisen van het Openbaar Ministerie dat er binnen een maand zeer zorgvuldig met professionele partijen gezocht wordt op het land achter de boerderij. Er zijn meer dan voldoende aanwijzingen dat Willeke daar begraven is’, constateert Ab Bruintjes.

Eigen zoekactie

Bruintjes en Huzen hebben al vele toezeggingen gekregen van mensen die hen willen helpen bij de eigen zoekactie. Gesproken wordt over zaterdag 15 december, waarbij eerst een zogeheten prikactie. ‘Daarbij gaan we met prikpennen in de volle breedte over het land. We kregen die tip van een grafdelver. Als je prikt en de pen gaat moeiteloos de grond in, dan kun je ervan uitgaan dat het doorgewerkte aarde is. Bij 30 tot 40 centimeter is er nooit gegraven’, voegt Bruintjes toe. ‘Grafdelvers zoeken op die manier naar oude graven.’

Volgens de inwoner van Koekange is het die zaterdag vooral de bedoeling om een statement te maken richting Openbaar Ministerie. ‘Dat ze deze locatie alsnog serieus gaan onderzoeken en verder graven dan die zestig centimeter van twee weken geleden.’