Ruim 1100 kinderen naar 9e editie Soroptimist Filmfestival voor Kinderen

Hoogeveen - Elk jaar wordt op 20 november de ‘Internationale Dag van de Rechten van het Kind’ gevierd. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben.

De Soroptimistclub De Reestlanden houdt in dit kader voor de 9e keer het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen (SFFK). Echter niet op 20 november, maar op dinsdag 5 februari 2019. Voor deze editie hebben zich 1100 kinderen van 15 basisscholen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden aangemeld om gratis naar de film te gaan.

Bewust maken van rechten van het kind

Kinderen op de basisschool bewust maken van de rechten van het kind is het belangrijkste doel van dit filmfestival. Daarom organiseert Soroptimistclub De Reestlanden het SFFK voor kinderen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden. De films, met trieste maar ook spannende en leuke verhalen, hebben allemaal een relatie met kinderrechten. Door films vanuit de hele wereld te tonen, krijgen kinderen een indruk hoe andere kinderen leven en hoe de rechten van kinderen geschonden worden of anders ingevuld, zowel hier in Nederland als elders in de wereld.

Hulp aan kwetsbare kinderen schiet in veel gevallen tekort

In Nederland besteden veel scholen aandacht aan de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. De situatie voor kinderen in Nederland is het afgelopen jaar verbeterd, maar hulp aan kwetsbare kinderen schiet in veel gevallen tekort. Denk bijvoorbeeld aan het fors gestegen aantal kinderen dat in de gesloten jeugdzorg zit. Door stil te staan bij welke rechten je als kind hebt, bijvoorbeeld het recht op een veilige plek om te wonen en te spelen of het recht op onderwijs werken we aan bewustwording. Ook in Nederland blijven nog voldoende zaken over waar kinderen over mee mogen en kunnen praten. Denk bijvoorbeeld aan het mee kunnen doen met sport, niet gepest worden of een keertje naar de bioscoop kunnen gaan. Zo worden kinderen zich ervan bewust dat het leven dat voor hen vanzelfsprekend is, voor veel kinderen anders is. De films worden vertoond in de VUE bioscoop in Hoogeveen.

1100 kinderen

Dit keer zijn er alleen al in Hoogeveen en De Wolden 1.100 kinderen van 15 basisscholen die komen kijken naar de speciaal geselecteerde films. Unicef ondersteunt het SFFK met lesbrieven en gastlessen. Het unieke is dat dit filmfestival door steeds meer lokale Soroptimistclubs wordt georganiseerd. Inmiddels wordt dit festival al op 15 locaties in Nederland gehouden, naast Hoogeveen onder meer in: Assen, Emmen, Steenwijk, Noordwolde, Klazienaveen, Stadskanaal, Leeuwarden, Groningen en Drachten.

Om alle kinderen gratis naar de bioscoop te laten gaan, zijn de Soroptimisten afhankelijk van sponsoren. Gelukkig kan het SFFK rekenen op lokale bedrijven die hun medewerking aan het festival verlenen. Ook sponsoren? Neem dan contact op met Soroptimistclub De Reestlanden