Roelof Bosma geridderd

Hoogeveen - De verbazing was van zijn gezicht te lezen. Zaterdagavond, aan het einde van het jubileumconcert van Collegium Vocale, werd dirigent Roelof Bosma verrast met een koninklijke onderscheiding.

Nadat de solisten waren bedankt en bloemen hadden gekregen nam de aanwezige burgemeester Karel Loohuis het woord. Een dankwoord voor het 10-jarige jubileum, zo stond in het script. Het pakte iets anders uit. De Hoogevener werd geridderd.

Gedurende meer dan 40 jaar is Bosma koordirigent van diverse koren. De Hoogevener is creatief in het bedenken van projecten op gebied van cultuur en muziek en besteedt veel tijd aan realisatie en organisatie. Zijn projecten zijn vernieuwend; hij weet mensen te enthousiasmeren, te motiveren, en een groot publiek te bereiken en zo een belangrijke cultuurdrager door te geven.

De Lofstem

Al op 18-jarige leeftijd dirigeerde hij het koor De Lofstem in Tweede Exloërmond. Van 1977 tot en met 2009 was hij onder andere dirigent van het plaatselijke koor Deo Cantemus. Hij heeft dit door de Christelijke Gereformeerde Gemeente in Hoogeveen in 1962 opgerichte evangelisatiekoor gebracht naar een Oratoriumkoor, waarbij onder meer werd opgetreden in de Sacre Coeur in Parijs (1994), de Dom in Keulen (1997), de Berliner Dom en Marien Kirche (2007).

The Armed man

Bijzonder was ook het grote project met meerdere uitvoeringen in verschillende plaatsen van The Armed Man, a mass for peace, van Karl Jenkins in 2012. Deze uitvoeringen werden uitgevoerd door groot koor en orkest, waarbij tegelijkertijd een bijbehorende film werd vertoond. Hij was daarnaast onder andere dirigent van de Cantorij Kerkboerderij, het Vocaal Ensemble Hoogeveen, Stichting Vocalin Drenthe en het Drents Omroep Koor.