Maandaggevoel: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

I love the Action

Het Hoogeveen Schaaktoernooi ligt alweer een week achter ons. Een week waarin weer veel is gebeurd. En ja, ik kwam dinsdag weer snipverkouden op mijn werk. Gelukkig was dat een dag later alweer een stuk minder. Verder was er de afgelopen week nog een raadsvergadering van 6,5 uur, had ik zelf nog twee zware (en goede) schaakpartijen en had ik zondag weekenddienst. Never a dull moment!

Toch geniet ik nog volop na van het Hoogeveen Schaaktoernooi. Het was een zeer succesvol toernooi. Niet alleen deden er een recordaantal deelnemers uit een recordaantal landen mee en was de opening met Nick Schilder een groot succes, maar ook de aankondiging dat het toernooi schaken op alle basisscholen in Hoogeveen gaat aanbieden was niet tegen dovemansoren gezegd. Geweldig.

Haar persoon is uitgebeeld in een Disney-film

Naast al deze leuke dingen, was het gewoon een erg gezellig toernooi. Dat kwam voor een groot gedeelte door onze eregast Christine Namaganda uit Oeganda. Christine heeft een schaakschool in Kampala en haar persoon is uitgebeeld in de Disney-film Queen of Katwe.

Christine is een enorme inspitatie voor iedereen die in Nederland schaken op scholen wil aanbieden. Haar gedrevenheid is enorm. Maar Christine heeft ook een hele warme persoonlijkheid. Een paar keer zijn we na afloop van de dag met haar naar een kroeg gegaan. Christine genoot er allemal van. Ze speelt wel vaker toernooien in het buitenland, maar nergens is ze zo hartelijk opgevangen als in Hoogeveen. Dat zijn haar woorden.

Of het nu een rondtocht door Drenthe was of de mogelijkheid om haar verhaal te doen, ze vond het fantastisch.

Toch heeft ze oog voor de armoede in Nederland

Christine speelde ‘s ochtends haar partijen. Dat betekende dat ze ‘s middags ging winkelen. Alle winkels in de Hoofdstraat hebben wel een bezoekje van haar gehad. Helemaal fantastisch vond ze de Action. ‘Ze hebben er zo veel en het is zo goedkoop. Veel goedkoper dan in Oeganda’, vertelde ze na een verblijf van vijf uur in die winkel. Christine woont in een eenkamerwoning in Kampala. Deze week zag ik op Facebook nog een filmpje waarin ze lesgeeft aan kinderen. De omstandigheden waren veel slechter dan in Nederland, maar toch heeft ze oog voor de armoede in Nederland. Toen ze wegging liet ze twee zakken met (winter) kleding achter. ‘Please, geef ze aan het goede doel’, drukte ze me op het hart. Wanneer alle mensen op de aarde zo’n instelling zouden hebben dan zag de wereld er een heel stuk mooier uit.