Weer graven naar Willeke Dost

Koekange - Drie ‘onderzoekers’ naar de vermissing van Willeke Dost, sinds januari 1992 spoorloos, hebben een locatie gevonden waar Willeke Dost begraven zou kunnen liggen. Dat hebben ze via Facebook en een uitgegeven bericht naar de media bekendgemaakt. De politie wil er niet graven, de drie gaan eventueel zelf aan het werk op de locatie.

De drie zijn Jan Huzen uit Emmen, Klaasje Wopken - de tante van Willeke - en Ab Bruintjes uit Koekange. Ze wijzen naar een stuk grond, 150 meter achter de voormalige woning van de pleegouders van Willeke, de familie Mulders, aan de Koekangerdwarsdijk. ‘Speurhonden hebben daar vorig jaar een lijkenlucht geroken, de lucht van een lichaam kan jaren blijven hangen in de grond’, wijst Bruintjes. Zijn medestander Jan Huzen wijst er wel op dat het ook gewoon huisafval kan zijn, maar de onderzoekers willen iedere mogelijkheid aangrijpen.

Ruim anderhalf jaar geleden heeft de Stichting Signi met drie speurhonden, gespecialiseerd in het vinden van menselijke resten, een mogelijke locatie gevonden waar de honden aangaven dat er sprake was van een lijklucht. Daarna is met een grondradar gezocht en deze gaf aan dat de bewuste locatie ondergronds bewerkt was, tot op een diepte van twee meter.

De afgelopen week ontvingen de drie onderzoekers een anonieme tip over deze mogelijke verblijfplaats van Willeke Dost. Aangezien de vindplaats op het perceel van familie Mulders ligt - het huis staat te koop en er woont nu een kleinzoon - is er geen toestemming om te graven. De drie onderzoekers willen echter alle mogelijkheden onderzoeken om Willeke Dost te vinden. Ze vinden het dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat de politie niet wenst mee te werken. ‘We zitten waarschijnlijk heel dicht bij een oplossing, maar tegelijkertijd ook er verschrikkelijk ver vanaf’, aldus Bruintjes. Mocht de politie volharden in haar standpunt, dan zal de groep zich beraden in hoeverre en toch zekerheid gegeven kan worden over de gevonden locatie.

Zaterdag werd de druk op de politie opgevoerd, cameraploegen van Hart van Nederland en RTV Drenthe kwamen naar de Koekangerdwarsdijk, waar Bruintjes en Huzen hun verhaal kracht bijzetten met het scheppen van wat zand op de bewuste locatie..