Betech Group is al jaren sponsor Open Bedrijven Dag Hoogeveen

​Hoogeveen - Een van de bedrijven die de Open Bedrijvendag al vanaf de start steunen, is Betech Group aan de Europaweg. Tijdens de eerste OBD waren ook hier de deuren geopend voor het publiek, maar CEO Wim van de Beld heeft daarna besloten op een andere wijze bij te dragen: ‘Onze bijdrage bestaat nu uit sponsoring, want het organiseren is een hele klus.

De OBD is een goed initiatief om de bevolking kennis te laten maken met de bedrijvigheid in Hoogeveen.’

Seriematig geproduceerd draaiwerk

Betech Group startte in 1994 en is gespecialiseerd in het maken van seriematig geproduceerd draaiwerk (bijvoorbeeld bouten, moertjes en nippels). De productie is gericht op toelevering aan de industrie. Niet alleen in Nederland, maar ook de Europese markt. In 2003 is er een kunststof productielijn, gevestigd in Groningen, bijgekomen. In 2011 gevolgd door een tak ‘spuitgieten’, die in Steenwijk is gevestigd.  Van de Beld is trots op al deze ontwikkelingen: ‘Toen we begonnen waren we met zeven man. Nu werken er ongeveer 100 mensen en we groeien nog steeds’.

Dat een openstelling voor publiek moeilijk te bewerkstelligen is, komt vooral door het maken van ‘producten onder geheimhouding’. Bedrijfsspionage is een gegeven van de huidige technologische ontwikkelingen. ‘We hebben een ‘smart factory’, het draait om automatisering, robotisering en digitalisering. We willen een voorbeeldfunctie hebben in Europa, waarbij onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is en blijft door te werken met een circulaire productie, het werken van grondstof naar eindproduct zonder tussenkomst van anderen.’

Van de Beld vervolgt: ‘De OBD kan helpen het imago van een technisch beroep te verbeteren. Veel jongeren hebben het idee dat werken in de techniek altijd ‘vuile handen hebben’ betekent, maar dat is bij ons niet meer zo. Het is goed om te laten zien dat zonder techniek niets in het dagelijks leven mogelijk zou zijn. Allerlei gebruiksartikelen, maar bijvoorbeeld ook games zijn voor iedereen bereikbaar door die techniek.’ Van de Beld benadrukt dat er natuurlijk altijd aan de machines wordt gewerkt, maar dat een groot aandeel digitaal is en dat alles geprogrammeerd moet worden. ‘De techniek biedt veel mogelijkheden.’

Tekort aan geschoold personeel

Technische mensen zijn gewild. ‘Ook wij hebben steeds mensen nodig. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor de hele branche. Er is een tekort aan goed geschoold personeel dat met steeds complexer wordende machines kan werken.’ Betech zorgt mede zelf voor die scholing: ‘Als Betech iemand aanneemt, dan volgen er ‘skills’-testen en een scholing bij onder meer scholen die zich hebben gespecialiseerd in technische bedrijfsopleidingen zoals het STODT. Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan ben je zeker van een baan. Dan is het een kwestie van de handen uit de mouwen steken en vooral werken met passie. Dan ontstaan er mooie dingen en volgt het verdienen vanzelf’, zegt Wim van de Beld. Dat hij inderdaad met passie zijn bedrijf runt, werd in 2104 bekroond met het winnen van de titel ‘Drentse Ondernemer van het Jaar’.