Commentaar: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Circusvoorstelling

‘Assen geen Formule 1 en Hoogeveen geen ijsbaan. Dat is goed geregeld’, werd gisteravond in de wandelgangen gegrapt tijdens de gemeenteraadsvergadering over het Rekenkamerrapport over de ijsbaan.

Of was dat vanmorgen vroeg? Een ding is zeker: de gemeenteraad van Hoogeveen heeft bewezen echte vergadertijgers te zijn. Met een vergadering die tot na twee uur ‘s nachts duurde werden alle records verbroken. Voor belangrijke onderwerpen moet de tijd worden uitgetrokken, maar dit sloeg echt alles. Een discussie die met gemak binnen drie uur gevoerd had kunnen worden, duurde nu 6,5 uur. Dit inclusief een primeur voor de gemeenteraad: twee plaspauzes. Het was geen reclame voor de Hoogeveense gemeenteraad en zeker geen goede politiek.

Waar ging het eigenlijk om?

Waar ging het eigenlijk om? De Rekenkamercommissie heeft een kritisch rapport geschreven over het proces rond de plannen voor een ijsbaan.

Het college van burgemeester en wethouders heeft heftig gereageerd op dit rapport. Gisteren liet burgemeester Karel Loohuis weten dat de reactie misschien te heftig was, maar dat het college zich aangevallen voelde op haar integriteit. Een integriteit die uiteindelijk niemand ter discussie stelde. Zo simpel is het. Daar had niet zo’n grote circusvoorstelling voor gehouden moeten worden.

Het feitenrelaas van het Rekenkamerrapport is op zich al schokkend. Het hele proces rond de ijsbaan is een aaneenschakeling van (te) positieve inschattingen. Dit alles is ontstaan uit de vurige wens van de raad om met de ijsbaan de zo gewenste toeristische dagattractie naar Hoogeveen te halen en een provinciale deadline van 31 december 2019 om de toegezegde 5 miljoen euro subsidie daadwerkelijk te ontvangen. De meest uiteenlopende meningen in het hele ijsbaandossier worden vertegenwoordigd door Gemeentebelangen en PvdA. Tegelijkertijd hebben deze partijen de meest consistente mening in dit dossier. De PvdA heeft het hele project altijd al te risicovol gevonden en ziet het Rekenkamerrapport als een bevestiging. Gemeentebelangen zegt ook alle risico’s te kennen, maar volgens deze partij moet het college binnen de door de raad gestelde kaders blijven. Anders gaat het feestje niet door.

Een dikke pluim

Peter Scheffers van D66 gaf in de raadsvergadering toe dat hij in juli (‘net zoals veel andere raadsleden’) de risico’s van het project verkeerd heeft ingeschat. Een dikke pluim voor hem.

Politiek Hoogeveen was de afgelopen week te veel bezig met de mening van anderen. Enige zelfreflectie ontbrak vaak. Dat leidde tot de volledig ontspoorde vergadering van donderdagavond/vrijdagochtend.