Arie Goedhart exposeert bij Huus van de Taol

Beilen / Hoogeveen - In het Huus van de Taol in Beilen is tot 23 november een selectie uit de nieuwe pentekeningen van Arie Goedhart uit Hoogeveen te bekijken.

Goedhart brengt al jaren vanaf zijn thuisbasis Hoogeveen de natuurlijke omgeving in het hele noorden in beeld. De afgelopen jaren heeft hij zich hoofdzakelijk bezig gehouden met het tekenen van de 52 Drentse hunebedden, de twee Groningse nam hij al doende ook mee. Het is bijzonder dat deze kunstenaar zich zo intensief bezighoudt met één onderwerp. Meestal zijn de onderwerpen van Goedhart bomen en landschappen of dorpsgezichten.

In de ban van de sfeer

Goedhart: ‘In het begin dacht ik, wat is daar nou aan, ze lijken allemaal op elkaar. Maar na verloop van tijd raakte ik in de ban van de sfeer rondom zo’n hunebed. De steeds wisselende natuur eromheen en het historisch besef doen zijn werk als je daar zo zit te schetsen of foto’s aan het maken bent. Ik kan nu niet anders zeggen, dan dat de hunebedden mij inspireren. Niet voor niets heet het nieuwe boek dat in januari uitkomt Hunebedden Inspireren. Je hebt kleine en grote hunebedden verspreid over het Drentse landschap vooral op de Hondsrug en ten westen daarvan; zoals bij Havelte. Ze zijn er met en zonder dekstenen andere hebben weer een krans van stenen, geen hunebed is gelijk. Ik kijk naar wat er nog van over is, loop een paar keer om het hunebed heen. Zoek naar een goede compositie en kijk hoe het licht valt om een mooie tekening te maken. Ik fotografeer het hunebed aan alle kanten. Thuis maak ik een keuze.’

Zwart-wit

De tekeningen van Arie Goedhart zijn gemaakt in zwart-wit. Naast de tekeningen van hunebedden zijn er ook enkele natuurtekeningen te zien en drukken op kleiner formaat.

De expositie in het Huus van de Taol aan het Raadhuisplein in Beilen is elke werkdag gratis te bezoeken tijdens kantooruren.