Motie van afkeuring tegen college haalt het niet

Hoogeveen – De gemeenteraad van Hoogeveen heeft in de vroege uurtjes van vrijdag een motie van afkeuring tegen het college van burgemeester en wethouders verworpen. Er werd langs de scheidslijnen van coalitie/oppositie gestemd. Het was het sluitstuk van een 6,5 uur durende raadsvergadering over het rapport van de Rekenkamercommissie over de plannen over de ijsbaan.

Inge Oosting (PvdA) deelde aan het begin van de vergadering mee met de motie te komen. ‘De reactie van het college doet ons twijfelen aan de kwaliteit van het bestuur in Hoogeveen. Het is minachting van de raad.’ Daarna werd er urenlang gehakketakt over de plannen voor de ijsbaan en het rapport van de Rekenkamercommissie. Af en toe probeerde een raadslid een brug te slaan tussen coalitie en oppositie.

'Wij zijn ook mensen'

Aan het eind van de avond gaf burgemeester Karel Loohuis zijn reactie op de motie: ‘Het college heeft zware woorden gebruikt in reactie op het rapport van de Rekenkamer. Dat had misschien wat minder zwaar gekund, maar de Rekenkamer heeft zware woorden gebruikt. Haar conclusie was dat het college de raad onvolledig heeft geïnformeerd. In de politieke context is dat een doodzonde. Dat raakt aan onze integriteit. Daarom hebben wij zo emotioneel gereageerd. Je kan zeggen dat we dat niet hadden moeten doen, maar we zijn ook mensen.’