Xenergy Services en Arvick Bolting Soltutions: ‘Vanuit Hoogeveen de wereld veroveren!’

Hoogeveen - Een bedrijf dat op de Open Bedrijvendag voor het eerst de deuren voor publiek opent is Arvick Bolting Solutions, maar ook het moederbedrijf Xenergy Services, aan de Stephensonstraat.

Grondlegger Henk van den Berg wil vooral laten zien waar beide bedrijven mee bezig zijn: ‘Ik ben trots op ons werk en dat wil ik laten zien!’

Drentse StartUp Award 2018

Die trots is niet ongegrond. Dit jaar won het bedrijf de Drentse StartUp Award 2018. CEO Van den Berg kan er prachtig over vertellen: ‘We begonnen met Xenergy als specialisten in het aandraaien van bouten voor energiebedrijven. Bij het opwekken van energie wordt gewerkt met grote turbines. Er komt veel kracht te staan op de verbindingen en er zijn veel bouten nodig om het geheel bij elkaar te houden. Het aandraaien van die bout, eigenlijk een veer, vereist technisch goed geschoolde vakmensen. Alle bouten in bijvoorbeeld een windmolen moeten met dezelfde kracht vastgedraaid worden. Dat kan je aan de buitenkant niet zien. We zijn toen met onze engineers rond de tafel gaan zitten en hebben een methode ontwikkeld waarbij we door gebruik van ultrasoon de kracht van de bout kunnen meten.’ (voor de natuurkundekenners: M=F x r)

‘Deze Arvick-methode is uniek en snel. Bouten kunnen zeer precies worden vastgezet in een derde van de tijd dan bij oude methodes. Hierdoor is er minder kans op schade, wordt de levensduur van de bout verlengd en het scheelt manuren.’ Dit product heeft door het specialistische karakter een eigen ‘gezicht’ gekregen in het in 2016 opgerichte Arvick. ‘Deze naam is door mijn echtgenote bedacht als krachtige naam voor een sterk product. Voor de duidelijkheid is er Bolting Solutions aan toegevoegd’, lacht Van den Berg.

Met het specialistische en technische karakter komen we gelijk bij een groot probleem van technische bedrijven: vakbekwaam personeel. Steeds minder scholieren kiezen voor een technische opleiding. Om meer jeugd geïnteresseerd te maken voor een carrière in de techniek is Arvick aangesloten bij de Stichting Vrienden van de Techniek Hoogeveen. Deze stichting werd dit jaar opgericht om de verbinding tussen het bedrijfsleven in diverse technische sectoren en het voorbereidend, middelbaar en hoger beroepsonderwijs te versterken.

Droom

Henk van den Bergs droom: een Xenergy Academy ontwikkelen, waar jongelui na een basis bij het beroepsonderwijs, op de werkvloer een intern opleidingstraject kunnen gaan volgen om zo een hoogwaardig en erkend certificaat te behalen. Gunstig want er zal in de toekomst steeds meer technisch geschoold personeel nodig zijn. Deelname aan de OBD is een manier om mensen nieuwsgierig te maken en uit te dagen een loopbaan in de techniek te kiezen.

Tijdens de OBD wordt er regelmatig een kleine gasturbine opgestart. Er staan delen van een echte windmolen om een idee te krijgen van de maten en gewichten waarmee gewerkt wordt. Dat er bouten aangedraaid gaan worden staat natuurlijk buiten kijf. Bedenk eens hoeveel kracht er nodig is om met een meter lange sleutel een bout aan te draaien en vul je antwoord in voor de prijsvraag. Zelf een kleine kraan bedienen? Dat kan. Wel goed naar de aanwijzingen in gebaren van bijvoorbeeld een familielid kijken om de last op de goede plaats te zetten.

‘Hoeveel mensen ik verwacht? 200 zou prachtig zijn. Als daar veel jeugd bij is, nog mooier. De techniek biedt prachtige beroepen, dat wil ik graag laten zien.’