Bibliotheek, informatief middelpunt voor Hoogeveen en omliggende dorpen

Hoogeveen - Sinds jaar en dag is de bibliotheek een gonzend middelpunt van activiteiten en informatieverstrekking. De openstellingstijden zijn ruim en in de wintermaanden kunnen bezoekers er ook op de zondagmiddag terecht.

Natuurlijk is het uitlenen van boeken nog steeds belangrijk, maar daarnaast is er veel meer te doen en te beleven. Tijdens de Open Bedrijvendag (OBD) willen de medewerkers dan ook graag die ‘brede bieb’  laten zien.

Verhalenwerf

Een belangrijk onderdeel van de bibliotheek is de Verhalenwerf. Sinds de verhuizing van Museum de 5000 Morgen is er in de bibliotheek een uitgebreide depotpresentatie van de collectie te bekijken. Ook worden er regelmatig wisseltentoonstellingen georganiseerd: bijvoorbeeld ‘Sjopp’n deur de tied’ en vanaf 3 november ‘Meziek uut Veen’.  In 2019 wordt de Verhalenwerf in een nieuw jasje gestoken: de depotpresentatie wordt vervangen door ‘Het verhaal  van Hoogeveen’ en er komt een nieuwe website, waar de inwoners van Hoogeveen hun verhalen kwijt kunnen.

Het bedrijf ‘Bibliotheek’

Activiteitencoördinator Petro van der Veen geeft een inkijkje in de bedrijvigheid die komt kijken bij het runnen van de bibliotheek. De boeken die uitgeleend zijn moeten in goede staat zijn en blijven. Nieuwe uitgaven worden toegevoegd.  Iedere bassischool in de gemeente heeft een Bibliotheek op School (dBos). Ook met het middelbaar onderwijs wordt nauw samengewerkt. Daarnaast is de bibliotheek een prachtige ruimte voor veel meer activiteiten. Zoals inloopspreekuren: van het Taalhuis; het genealogisch inloopspreekuur of het spreekuur juridisch advies. Daarnaast wordt de digitale rol van de bibliotheek steeds belangrijker: Klik & Tik, CoderDojo en nog veel meer. Ook tijdens de OBD zijn er spreekuren. Op de website van de Bibliotheek/Verhalenwerf staat de volledige agenda. Petro van der Veen vertelt dat de drukbezette agenda ook de reden was om vorig jaar niet mee te doen aan de OBD. ‘We  konden dat er gewoon niet bij hebben. Op zo’n dag lopen er 20 medewerkers rond en daarbij ongeveer tien vrijwilligers. Dit jaar kwam het beter uit in de planning. We hopen minstens 1000 bezoekers te mogen ontvangen’.

Programma OBD

Het programma van de derde november is zeer gevarieerd met in de ochtend de workshop ‘Het Fitte Brein’ (opgeven via de website). ’s Middags wordt de tentoonstelling ‘Meziek uut Veen’ geopend, een project van de Verhalenwerf over Hoogeveense bandjes in de jaren 1965 tot 1985. Presentator Patrick Neumann en voorman Ed Wennink ontvangen diverse gasten aan de Verhalentafel. Het geheel wordt muzikale luister bijgezet door ‘de Magnolians’. In het kader van ‘Nederland leest’ is in november het thema ‘Voeding’, met een voor de bibliotheek geschreven uitgave: ‘Je bent wat je leest’, tijdens de OBD verkrijgbaar voor leden van de Bibliotheek.

Iedereen is zaterdag 3 november vanaf 10.00 uur van harte welkom om te beleven wat een moderne brede bibliotheek allemaal te bieden heeft.