Van Foreest verliest pas in tiebreak-thriller

Hoogeveen - Het Hoogeveen Schaaktoernooi zit er weer op. Zaterdagavond werd het toernooi officieel afgesloten met de prijsuitreiking. Peter Svidler en Vladimir Fedoseev wonnen de matches. Bassem Amin won de Open.

De toernooileiding deelde mee dat alle basisscholen in Hoogeveen benaderd gaan worden om de leerlingen schaaklessen aan te bieden. Dit tot grote tevredenheid van onder andere wethouder Jan Steenbergen, die zijn waardering voor dit initiatief uitsprak. Na korte interviews van toernooidirecteur Loek van Wely met de winnaars, mochten zij een sculpture in ontvangst nemen. Van Wely liet de aanwezigen weten dat de toernooiorganisatie zich blijft ontwikkelen en verbeteren. ‘Dat is een proces, maar ik denk dat we op de goede weg zijn dit jaar met de focus op het jeugdschaken. Daarnaast hopen we in 2021 de wereldkampioen in Hoogeveen te kunnen verwelkomen.’

In tiebreak verloren

Dan nog kort een terugblik op de laatste twee schaakdagen. Jorden van Foreest heeft zijn schaakmatch met wereldtopper Vladimir Fedoseev pas in de tiebreak verloren. Ook de zesde reguliere partij werd zaterdag remise. In een spannende snelschaakfinale kwam de 19-jarige Groninger nog wel op voorsprong, maar hij verloor ten slotte met 2-1. Peter Svidler won zijn match met Sam Shankland met 3½-2½ na een slotremise.

Het Open toernooi werd gewonnen door de sterke Egyptische grootmeester Bassem Amin. Hij versloeg in een directe finalepartij de Rus Dmitry Kryakvin. Erik van den Doel was in de race om de derde prijs, maar hij verloor de troostfinale van Eltaj Safarli in de tiebreak – eerder op de dag was hun reguliere partij remise geworden.

Er waren vier winnaars in het overgebleven Open toernooi: Gadir Guseinov uit Azerbaijian, de twee Nederlanders Roeland Pruijssers en Thomas Beerdsen, en de 17-jarige Duitser Valentin Buckels kwamen allen tot 6½ punt uit 9 partijen.

Meest opwindend

Vrijdag was het meest opwindend nog de spannende snelschaak-playoff voor de finale tussen Dmitry Kryakvin en Erik van den Doel, die eerder op de dag remise hadden gemaakt. De Rus won uiteindelijk met 1½-½ en plaatste zich zo voor de finale tegen Bassem Amin, die eerder die dag Eltaj Safarli had verslagen.

In het ‘resterende’ open gingen vrijdag nog drie spelers aan de leiding: Roeland Pruijssers, Thomas Beerdsen en Valentin Buckels.

Er was vrijdag niet veel opwinding in de 6.h3-Siciliaan die Vladimir Fedoseev speelde tegen Jorden Fedoseev. De Groningse grootmeester trok de stelling vrij eenvoudig gelijk met zwart met een paar alerte zetten. Daarna probeerde Fedoseev nog lang ijzer met handen te breken, maar dat lukte niet: de score in deze match is 2½-2½.

De partij Shankland-Svidler werd vrijdag ook een vrij tamme affaire na wits 15e zet, maar één zet eerder had de Amerikaan Shankland een enorme kans gemist, zoals hij later ontdekte. Svidler had een aantal wilde varianten gezien, maar helaas kwam geen daarvan op het bord. Ook dit werd remise, en Svidler leidde met 3-2 bij het ingaan van de slotronde.